Některé hradecké školky musí kvůli nedostatku personálu zavřít, na odbor dopravy jen s rezervací

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | autor: Pixmac

Tři z jednadvaceti městem zřizovaných mateřských škol v Hradci Králové musely z personálních důvodů zavřít. Zavřená je školka Sluníčko, Čtyřlístek a Zvoneček. Kvůli nařízení vlády a epidemiologické situaci jsou zavřené i základní školy a umělecké školy, stejně jako střední školy a univerzita. Další změny chystá magistrát, odbor dopravně správních agend bude odbavovat pouze klienty, kteří jsou objednaní přes on-line rezervaci na městském webu.

Mateřská škola Sluníčko (Štefánikova, pracoviště Hradecká) je uzavřena od středy, mateřské školy Čtyřlístek (pracoviště Švendova) a obě pracoviště školky Zvoneček jsou uzavřeny od čtvrtka. K dočasnému uzavření těchto školek došlo z důvodu nařízených karantén a současně z důvodu uzavření základních škol, kvůli kterému musela část personálu zůstat s dětmi doma na OČR. Město Hradec Králové zřizuje celkem 21 mateřských škol.

Na základě nařízení vlády České republiky jsou od středy 14. října uzavřeny všechny základní školy s výjimkou těch, které budou otevřené pro děti zaměstnanců složek IZS, sociálních pracovníků a dalších. V Hradci Králové k tomuto účelu slouží základní škola Josefa Gočára. Uzavřené jsou také základní umělecké školy. 

Od středy nejezdí ani školní spoje MHD a noční linky. Město rovněž ruší oslavy 28. října, během kterých měly být slavnostně předány medaile města v hradecké filharmonii. Zrušená jsou vítání občánků i setkání s jubilanty. Naopak tradiční farmářsko-potravinové trhy v ulici Letců se za přísnějších hygienických opatření konat budou, a to dopoledne 17. a 31. října.

Na odbor dopravy jen s online rezervací

Hradecký magistrát je pro veřejnost otevřený pouze v pondělí a ve středu, v ostatní dny budou moci své záležitosti vyřídit klienti, kteří jsou již objednaní, neboť v těchto případech se omezení rozsahu úředních hodin podle příslušného usnesení vlády neuplatní.

Od příštího týdne pak bude odbor dopravně správních agend odbavovat pouze klienty, kteří jsou objednaní přes on-line rezervaci na městském webu. Úřad nyní upraví nabídku termínů pro objednání s ohledem na aktuální situaci a kapacitní možnosti jednotlivých agend. Klienti jsou v případě sjednané schůzky na konkrétní čas vyřizování průběžně a nevytvářejí se tak fronty, které jsou vzhledem k současné epidemiologické situaci rizikové jak pro návštěvníky úřadu, tak pro jeho zaměstnance.

„Odbor dopravy byl pro neobjednané klienty standardně otevřený čtyři dny v týdnu. Po nařízení vlády jsme museli tyto úřední hodiny omezit na pondělí a středu, poměrně logicky se v tyto dny na odboru dopravy vytvářely fronty klientů, kteří neměli on-line rezervaci a čekali, až na ně přijde řada. V případě objednání předem lidé přijdou na konkrétní čas, za pár minut jsou odbaveni a mohou prostory úřadu opustit,“ vysvětlila tajemnice hradeckého magistrátu Markéta Bartušová.

Na internetových stránkách města mají lidé možnost se na některé úkony magistrátu objednat a on-line rezervovat termín. Platná legislativa současně umožňuje některé agendy, které zajišťují odbory dopravy obecních úřadů, vyřizovat na jakékoli obci s rozšířenou působností v republice. Lidé tak výměnu řidičského průkazu či přepis automobilu nemusí řešit pouze na místně příslušném úřadě, ale mohou využít služeb jiného odboru dopravy, který je z pohledu vzdálenosti či vytíženosti dostupnější.

Omezení knihovny

V souvislosti s nepříznivým vývojem epidemické situace a z provozních důvodu omezuje otevírací dobu také městská knihovna a všechny její pobočky. Podrobnou tabulku s časy, na které jsou čtenáři zvyklí z letních měsíců, naleznete na webu knihovny. Do konce října jsou zrušení i všechny kulturní akce pro veřejnost. 

Od 21. září máte možnost v knihovně zařídit své platby na výpůjčních pultech platební kartou. Platební terminály jsou k dispozici v ústřední budově i na všech 7 pobočkách knihovny s celotýdenním provozem. Díky novému webovému katalogu Tritius a nové službě Odložení z poličky se v knihovně můžete zdržet jen po dobu vyzvednutí své objednávky. K vracení knih můžete stále využít biblioboxy před budovami.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradec spustil aplikaci, díky které můžete upozorňovat na problémy ve městě

Hradecký magistrát spustil od října novou aplikaci MUNIPOLIS, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky, které lze v krátkém čase napravit a vyřešit. Zaregistrovaní uživatelé budou včas informováni o krizových událostech, o varováních z ČHMÚ, o…
Čtěte více

Město plánuje novou ekologickou školku na Moravském Předměstí

Nová ekologická školka vyroste na Moravském Předměstí. Ponese název Podzámčí II. Město už připravuje projekt. Kromě stovky nových míst nabídne speciálně upravenou zelenou střechu přecházející volně do zahrady, novou kuchyň i komunitní ekocentrum. Město má zatím k dispozici…
Čtěte více

Hradec chce vyhláškou bojovat proti žebrání

Zákaz žebrání by mohl od příštího roku platit v Hradci Králové. Připravovanou vyhláškou se začalo zabývat vedení města. Platit by měla na vybraných místech, ale také u sběrných dvorů. Dále by měla nová vyhláška zakázat žebrání třeba u obchodních center, nádraží nebo autobusového…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme