Některé akce na hradeckém letišti skončí

Zastupitelstvo v Hradci Králové schválilo založení městské společnosti s názvem Letecké služby Hradec Králové. Ta bude ještě do konce tohoto roku žádat o udělení licence pro řízení leteckého provozu. S připravovanými změnami kolidují některé velké akce, které na letišti probíhají a využívají letištní plochu.
Jedná se zejména o mezinárodní sraz majitelů upravených osobních automobilů Tuning party a jedno z největších setkání autodopravců Truckfest. Obě akce mají velkou návštěvnost. „Pořadatele těchto akcí jsme již o našem úmyslu informovali,“ řekl hradecký primátor Otakar Divíšek. Studentské festivaly a hudební akce mohou na letišti zůstat, pokud nebudou zasahovat do letové části.
Město se zde chystá zřídit školící středisko záchranářů a technologické centrum pro začínající podnikatele. Dále vybudovat základnu pro odbavování humanitárních letů.V současné době vlastní licenci na provoz letiště firma Gemini Port. S tou se však radnice o koupi nedohodla, dostane tedy výpověď z nájmu, která má půlroční lhůtu. Městská firma Letecké služby Hradec Králové by měla převzít provoz letiště plynule, bez jeho přerušení. Také chce vstoupit do asociace regionálních letišť, která hájí jejich zájmy. Podle náměstkyně primátora Pavly Finfrlové se plánuje, že hradecké letiště bude veřejné vnitrostátní a neveřejné mezinárodní.
Letiště vzniklo v Hradci Králové v roce 1930 jako smíšené pro vojenský a civilní provoz. Hradecké letiště přestala armáda plně využívat od roku 1993, ale samotný areál opustila až v roce 2001. Hodnota staveb a pozemků, jež stát převedl na město, činí více než 796 milionů korun. Areál letiště má rozlohu 229 hektarů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
18.4.2007 21:23
Karel (neregistrovaný)
U nás v Kocourkově
Po té co se v pivovaře nesmyslně prošustrovali 2 miliardy, radní asi zase koukají, kde zas nesmyslně utratit balík (a z něj samozřejmě malá domů :)). V době kdy necelých 15 km vzdušnou čarou je v Pardubicích plě funkční letiště a pro cargo dopravu je napjení na infrastrukturu letiště v HK absolutně nevyhovující, je jasné že je potřeba vyhodit pár set milionů aby se z HK dalo létat do Prahy. Když zde mohou projít nesmyslné počty obchoďáků, "pozlacený" pivar. Klidně bych se nedivil kdyby radní oznámili, že budou konkurovat Ruzyni :) a utratili i nějákou tu miliardu :) V Hradci je možné všechno
20.4.2007 14:33
Riza-do (neregistrovaný)
Truckfest
Mě jen mrzí, že přijdeme o truckfest. Spanilá jízda truckerů městem se mi vždy moc líbila a bral jsem ji jako takové zpestření.. Bohužel, po CIAFU je to další rána pro akční život v metropoli východních Čech.
27.4.2007 00:59
Ira (neregistrovaný)
RE: Truckfest
Kyž se v Hradci uchytí nějaká akcem, která stojí za to, aby k nám přijížděli turisté (o těch páni radní rádi hovoří), tak ji zruší a vymyslí nějaký paskvil, např otevírání Bílé věže. Na radnici nejspíš mají nějakého skvělého našeptávače. I pan Soukup se již osvědčil s řadou skvělých nápadů.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme