Nejezděte po chodníku na kole, varují strážníci

Ilustrační foto z cyklomaratonu OkoloHradce
Ilustrační foto z cyklomaratonu OkoloHradce

Obyvatelé centra Hradce Králové si v letošním roce stále více stěžují na neohleduplné chování cyklistů, kteří se prohání po chodnících.

Místní samospráva na přibývající stížnosti reagovala a spolu s městskými strážníky zorganizovala preventivně-dopravní akci. Při ní se kontrolovalo správné užívání chodníků a cyklostezek, kontroly se dotkly také bruslařů. 

Strážníci městské policie v Hradci Králové se v minulých týdnech výhradně zaměřovali na kontrolu pohybu cyklistů po chodnících a po stezkách, které jsou vyhrazené chodcům. „Akce měla zcela preventivní charakter, nerozdávaly se pokuty, ale informace o bezpečném pohybu cyklistů v silničním provozu,“ popsala Eva Čížková, tisková mluvčí Městské policie Hradec Králové.

Strážníci občany informovali o nebezpečí, které hrozí chodcům i cyklistům při nesprávném použití chodníku, i o výši pokuty, kterou za přestupkové jednání mohou dostat.  "Z 56 kontrolovaných cyklistů porušilo silniční zákon 38 osob. Tyto preventivní akce mají především za úkol předejít dopravním nehodám a úrazům," doplnila mluvčí strážníků.

Děti na kolech a bruslaři mohou jezdit po chodnících

Mluvčí královéhradecké městské policie ale poznamenává, že děti do 10 let mohou po chodnících jezdit bez omezení. "Ale je to vždy o ohleduplnosti a vedení jejich rodičů. Stejně tak bruslaři, kteří se podle zákona nemají pohybovat po silnicích, ale pouze po chodnících musí být ohleduplní ke svému okolí a neohrožovat ostatní chodce či bruslaře," apelovala Eva Čížková. Bruslař navíc musí podle zákona jet rychlostí chůze, aby neohrozil toho, kdo jde pěšky.

Oslovení cyklisté tedy nedostali pokutu, ale dobrou radu. Celou akci v centru Hradce Králové iniciovala Komise místní samosprávy Střed města, která navíc i nakoupila reflexní samonavíjecí pásky, které oslovení cyklisté od strážníků obdrželi, aby byli v provozu dobře vidět.

Ani chodci nejsou vždy ukáznění

Dopravně bezpečnostní akce však také ukázala, že ohrožování sebe sama nebo i okolí a bezohledností se dopouští i chodci. Městská policie Hradec Králové se na příklad velice často setkává s tím, že se chodci pohybují po silnicích. „Stejně tak chodci nemají co dělat na cyklostezkách nebo na části stezky, která je vyhrazena pro cyklisty,“ uvedla mluvčí Čížková.  

O pravidlech pro cyklisty a bruslaře jsme psali v článku Městská policie: cyklista i bruslař musí dodržovat pravidla.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradec bude mít novou cyklověž. Odkdy ji budou moci cyklisté využívat a kde bude stát?

Hradeckým cyklistům začne brzy sloužit moderní parkovací dům pro kola neboli cyklověž. Radnice jej plánuje umístit v Malšovické ulici v bezprostřední blízkosti letního koupaliště Flošna naproti fotbalovému stadionu. Vzniknout má v rámci iniciativy na podporu cyklodopravy a je…
Čtěte více

Přes Portál Bezpečí se strážníci mohou na volajícího napojit přes video

Hradecké městské policii bude v práci od 1. února pomáhat nová aplikace Portál Bezpečí. Díky ní se budou moci operační důstojníci při telefonickém hovoru na lince 156 spojit s volajícím přes video, chat a zajistit i jeho lokalizaci. Pro spuštění všech těchto funkcí bude volající…
Čtěte více

Město chce v ulicích více strážníků i asistentů prevence kriminality

Počet strážníků městské policie v Hradci Králové by se měl do dvou let zvýšit o desetinu. S udržováním pořádku ve městě jim dlouhodobě pomáhají i takzvaní "asistenti prevence kriminality." I těch by mělo ve městě postupně přibýt. Počítá s tím nový koncept prevence kriminality,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme