Štítky: | Dušičky | koronavirus | roušky |

Návštěvy hřbitovů se o Dušičkách bez roušky neobejdou

Dušičky letos trochu jinak.
Dušičky letos trochu jinak. | autor: hradeckralove.cz

Letošní Dušičky budou jiné i v Hradci Králové. Na hřbitovech, které budou v období Dušiček otevřené od 8 do 20 hodin, je i přes výjimky doporučeno nosit roušky. Na vybraných hřbitovech v Hradci bude také k dispozici pracovník Technických služeb Hradec Králové, který v případě potřeby pomůže s nalezením hrobu či vyřízením jiné záležitosti týkající se pohřebnictví. Pro vybrané dny v období Dušiček rovněž budou posílené spoje MHD, linka č. 9 bude navíc zajíždět až k Lesnímu hřbitovu.

„Pro všechny je to zcela nová situace, ale jsem pevně přesvědčen, že i v této nelehké době jsme schopni uctít památku našich blízkých, kteří už tu nejsou s námi, důstojným způsobem. Tento svátek obvykle provází zvýšená koncentrace osob na hřbitovech i v jejich okolí. Buďme k sobě prosím ohleduplní a nosme roušky,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Nošení roušek je povinné v zastavěném území, ve kterém se nacházejí také některé hradecké hřbitovy, doporučeno je nošení roušek i na Lesním hřbitově. Zároveň budou na hřbitovech v Kuklenách, na Pouchově, Lesním hřbitově v Malšovicích, na Novém Hradci a v Plotištích veřejnosti k dispozici pracovníci Technických služeb Hradec Králové. „Tito vybraní pracovníci jsou připraveni pomoci či poradit při hledání konkrétního hrobu nebo aby podali informace o délce a případné nutnosti proplacení nájemného a služeb s nájmem spojených. Na hřbitově v Kuklenách a na Lesním hřbitově funguje také pomoc imobilním osobám při dopravě ke hrobu a to prostřednictvím elektrovozíku,“ říká náměstkyně primátora Věra Pourová, do jejíž gesce spadají městské organizace. Dopravu prostřednictvím elektrovozíku je třeba si domluvit telefonicky dopředu se správcem hřbitova. Auta mají do hřbitovů vjezd zakázaný.

Během období Dušiček budou také posíleny vozy MHD, a to ve středu 28. října, kdy je státní svátek, dále o víkendu 31. října a 1. listopadu, a také 2. listopadu v samotný Den zesnulých. Posílena bude linka č. 9, která nebude končit na obvyklé zastávce Střelnice, ale bude v době od 8 do 19 hodin pokračovat až na Lesní hřbitov. V případě 2. listopadu bude linka 9 zajíždět na Lesní hřbitov v době od 8 do 16 hodin. Posílena bude také linka č. 3 zajíždějící ke hřbitovu v Kuklenách. Nasazeny zde budou kloubové autobusy a trolejbusy, jejichž kapacita je oproti standardním vozům zhruba o jednu třetinu vyšší. Pokud bude nutné kapacitu ještě navýšit, bude pro tyto případy připravena mimořádná autobusová posila, kterou bude možné nasadit do provozu tam, kde to bude nejvíce potřeba.

S ohledem na stávající epidemickou situaci jsou v kanceláři správy hřbitovů v areálu hřbitova v Kuklenách až do odvolání omezeny úřední hodiny. Pro veřejnost je otevřeno v pondělí a ve středu od 8 do 13 hodin. Po dušičkách pak bude obdobně jako na jaře upřednostňována elektronická a korespondenční komunikace s klienty.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Dušičky zpřístupní hřbitovy na delší dobu. Novinkou jsou jejich digitální mapy

Kvůli blížící se Památce zesnulých a očekávané vyšší návštěvnosti hřbitovů rozšíří tradičně hradecké technické služby od 26. října do 3. listopadu otevírací dobu městských pohřebišť až do 20 hodin. Letošní novinkou bude spuštění digitálních map většiny hradeckých hřbitovů, díky…
Čtěte více

ZVEME: Na farmářské trhy, Flermarket, tvořivé dílny nebo hokej

Co se bude dít v Hradci Králové o víkendu? Na nádraží dorazí vlak Lemkin s výstavou, která připomene hrůzy genocidy. Vzpomínková akce se bude konat na královéhradeckém bojišti. Vyrazit můžete na Flermarket nebo farmářské trhy, děti můžete vzít na tvořivé dílničky nebo na párty s…
Čtěte více

Nemocnice má k dispozici inovovanou vakcínu proti COVID-19. Zájem o ni příliš není

Hradecká fakultní nemocnice už očkuje zájemce inovovanou vakcínou proti COVID-19 od společnosti Pfizer/BioNTech. Očkovací centrum současně rozšiřuje svou provozní dobu na každý pracovní den, v posledních týdnech se s ohledem na zájem veřejnosti očkovalo pouze dva dny v týdnu.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme