Návštěva ministra zvýšila v Hradci politické napětí mezi koalicí a opozicí

Pondělní návštěva ministra životního prostředí Tomáše Chalupy v Hradci Králové pořádně vyostřila napětí mezi koalicí a opoziční stranou Změna pro Hradec respektive mezi vedením radnice a některými ochránci přírody. Primátor Zdeněk Fink totiž s ministrem projednával mimo jiné spornou lokalitu Na Plachtě. Zatímco magistrát by chtěl Na Plachtě zřídit odpočinkovou a rekreační zónu, ochránci přírody se snaží lokalitu uchránit od stavebního ruchu a rozvoje. Podle některých zdrojů se zdálo, že ochránci s městem možná najdou kompromis. Včerejší jednání mezi primátorem Finkem a ministrem Chalupou ovšem opět přililo olej do ohně.

„Chceme, aby území sloužilo k rekreaci a odpočinku občanů Hradce Králové, na místě chceme například postavit cyklostezku. Místo toho tam zásluhou ekologických aktivistů, kteří jsou současně zaměstnanci Agentury ochrany přírody a krajiny, jezdí vojenská vozidla a příroda je tím spíše ničena, než podporována,“ uvedl Fink. Toto prohlášení nadzvedlo leadra opozičního uskupení Změna pro Hradec a známého ekologického aktivistu Adama Zárubu ze židle. "Je to pro mne totální šok – takovouto podpásovku bych od pana primátora nečekal. Měl jsem o něm přeci jen trochu vyšší mínění, dál to raději komentovat nebudu," reagoval na primátorovo vyjádření Záruba. Posléze se ale více rozpovídal. "Je to pro mne šok hlavně proto, že v poslední době probíhala řada jednání i s panem primátorem, při nichž vypadalo velmi nadějně řešení celé záležitosti s Plachtou. Z úst pana primátora slyším podobné výhrady poprvé," doplnil Záruba. Podle něj má radnice o celé zaležitosti předem jasno a žádné argumenty protistrany nechce slyšet. To dokládá Záruba mimo jiné tím, že když bylo v druhé polovině května Na Plachtě výjezdní zasedání výboru zastupitelstva pro životní prostředí, na které byli pozváni všichni zastupitelé, z řad koalice se ho zúčastnila pouze jediná zástupkyně, která ale na místě žádné výhrady neprezentovala.
Magistrát má ale oporu u některých odborníků, když se ve svých vyjádřeních opírá o závěry místního šetření České inspekce životního prostředí (ČIZP), které proběhlo v lokalitě Na Plachtě 13. května. Té se nezamlouvaly některé zásahy do vzrostlé zeleně, po kterých zůstaly na místě nezvykle vysoké pařezy. Podle Záruby však jde o důležitý prvek v krajině. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) chtěla pahýly ponechat jako biotop pro řadu druhů bezobratlých živočichů, kteří potřebují trouchnivějící dřevo. ČIZP však tento názor nesdílela a nařídila pahýly pokácet. "V té době už tyto pařezy obrážely novými výhony a zástupci AOPK ukazovali druhy vzácných brouků, kteří na obrážejících pařezech byly nalezeny. Nebylo to nic platné a živé obrážející pahýly ČIŽP nařídila pokácet, včetně živočichů, kteří se již na nich živili. Úroveň jednání a argumentace přítomných pracovníků ČIŽP byla natolik otřesná, že se z toho dodnes vzpamatovávám," uvádí Záruba.
Celý spor chce ministr rozřešit do měsíce, ovšem kauza dostává nejen odborný, ale i politický rozměr. "Chci také prověřit, jestli pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny jednají v souladu se svou pracovní náplní a jestli jsou nezávislí na politických stranách. Chci také prověřit, jestli v tomto případě nedochází ke zneužívání grantů, mimo jiné i k politické činnosti,“ řekl ministr Tomáš Chalupa.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
7.6.2011 07:47
faultfinfer  (Nováček)
To, co provádějí rádo by ochránci přírody na Plachtě, je všechno možné, jen ne ochrana přírody. Ať už se jedná o plundrování tohoto místa vojenskou technikou, či nesmyslné drancování porostů. Dříve se tam aspoň nechalo projít s kočárkem nebo projet s dětmi na kole, nyní je to hrůza, bláto a díry. Ještě že je příroda natolik silná, že si s těmito zásahy nějak poradí a po čase to zase zaroste.
14.2.2014 11:55
Helena (neregistrovaný)
RE:
Z vašeho komentáře jasně vyplývá, že toho o ochraně přírody moc nevíte. Co vlastně myslíte tou "přírodou"? Píšete o drancování porostu a že "po čase to zase zaroste". Mluvíte spíš o trávě než o přírodě. Bláto a díry podle vás nejsou příroda? Víte kolik je v takové díře života? Vzácných živočichů?
Otázka je tedy pouze kde jsou vaše priority. Raději se budete projíždět s kočárkem po cyklostezce a nebo se chcete raději projít pěšky a obdivovat divokou přírodou? Nehledě na to, že s kočárkem a na kole můžete jezdit po stezkách v celém těsně sousedícím rozlehlém lese.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme