Našli jste vypadlé ptáče? Ne vždy musí být v ohrožení

Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac
Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac

Městská policie Hradec Králové upozorňuje, že v současné době přijímá velké množství telefonátů, ve kterých lidé oznamují nález vypadlých ptačích mláďat. Ne vždy jsou ale v ohrožení života. 

Královéhradečtí strážníci ve spolupráci se Záchrannou stanicí Jaro Jaroměř uvádí, že se ve většině případů nejedná o ptáčata vypadlá, ale dobrovolně vylétlá.

Podle Městské policie Hradec Králové mláďata opouští hnízdo ještě v době, kdy neumí dokonale létat. Na zřeteli je třeba mít i to, že ne všechna hnízda jsou umístěná na dřevinách. Řada druhů ptáků hnízdí také na zemi. "Mláďata se s rodiči dorozumívají kontaktními hlasy, rodiče tedy o každém z mláďat dobře ví a pravidelně každé krmí. Ptáčat nalezených na místech, kde jim nehrozí žádné vážné ohrožení (na příklad les, zahrada, okraj pole, koruna stromu, hromada dřeva), si není třeba příliš všímat, s výjimkou rorýsů," upozornila Eva Čížková, mluvčí strážníků.

Ve většině případů mláďata nejsou opuštěná. Ovšem ptáčata nalezená na rizikových místech jako je chodník, silnice anebo městský park s volně pobíhajícími psy, je vhodné opatrně odchytit do ruky a usadit na bezpečnější stanoviště poblíž místa nálezu. "S mláďaty ptáků na rozdíl od mláďat savců může člověk manipulovat, riziko, že je rodiče opustí, v těchto případech nehrozí. Nejlépe je posadit ptáče na větev stromu, sloupek od plotu, hromadu dřeva," popsala mluvčí Čížková.

Někdy se však žádné bezpečné místo v nejbližším okolí nenachází a v těchto případech, stejně jako při nálezu mláďat dravců, sov a rorýsů, je nutné kontaktovat nejbližší záchrannou stanici nebo městskou policii.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Přes Portál Bezpečí se strážníci mohou na volajícího napojit přes video

Hradecké městské policii bude v práci od 1. února pomáhat nová aplikace Portál Bezpečí. Díky ní se budou moci operační důstojníci při telefonickém hovoru na lince 156 spojit s volajícím přes video, chat a zajistit i jeho lokalizaci. Pro spuštění všech těchto funkcí bude volající…
Čtěte více

Město chce v ulicích více strážníků i asistentů prevence kriminality

Počet strážníků městské policie v Hradci Králové by se měl do dvou let zvýšit o desetinu. S udržováním pořádku ve městě jim dlouhodobě pomáhají i takzvaní "asistenti prevence kriminality." I těch by mělo ve městě postupně přibýt. Počítá s tím nový koncept prevence kriminality,…
Čtěte více

Nové kamery pomohou strážníkům v práci

Kvalitnější záznamy i efektivnější dohled nad dodržováním veřejného pořádku bude mít nyní Městská policie Hradec Králové díky obnově tří kamerových bodů za téměř 260 tisíc korun. Půjde o kamery na rohu ulic V Kopečku a Rokitanského, ale také na Masarykově a Ulrichově náměstí.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme