Náměstí Svobody nebude Havlovo, rozhodlo tak zastupitelstvo

Pojmenování veřejného prostoru v Hradci Králové po světově uznávané osobnosti Václava Havla se zatím konat nebude. Na posledním zasedání zastupitelé nepodpořili primátorův návrh přejmenovat Náměstí Svobody na Havlovo náměstí.
Primátor Zdeněk Fink měl v úmyslu svým návrhem dovršit trojúhelník hradeckých náměstí slavných Čechů – Ulricha, Masaryka a Havla. Přejmenování však neprošlo o jeden hlas. Návrh nepodpořila zdejší opozice, ale nemilým překvapením pro primátora byl nesouhlas i z koaličních řad, konkrétně z ODS. „Mrzí mě to, mohli říct předem, že návrh nepodpoří. Na radě města žádné takové signály nebyly, takže jsem návrh předložil do zastupitelstva. Přijde mi, že jsme tímto dehonestovali jméno Václava Havla," řekl primátor na tiskové konferenci po zastupitelstvu a neopomněl připojit poznámku o zjevné (ne)sevřenosti zdejší koalice. „Znovu návrh předkládat nebudu,“ uzavřel téma primátor.

Kritiku za nedostatečnou podporu ale zastupitelé za ODS nepřijímají. „Už před zasedáním zastupitelstva jsem avizoval, že návrh nepodpořím. Říkal jsem to šéfovi našeho klubu i náměstkovi Martinu Soukupovi. Jak si tam předávají informace je věc jiná," řekl Oldřich Vlasák (ODS) v Královéhradeckém deníku. Poukázal ještě na to, že o takové věci se mělo více debatovat.

Debata k přejmenování náměstí Svobody však zastupitelům nějaký čas zabrala. Zaznělo několik úhlů pohledu, proč návrh nepodpořit. „Když se podíváte, jak často bylo náměstí ve 20. století přejmenováváno, tak jeden název vydržel přibližně 20 let. Slovo svoboda k Václavu Havlovi patří. Tohle mi přijde jako taková hurá pseudointelektuální akce. Působí to až papalášsky“ vysvětloval svůj postoj Martin Hanousek ze Strany zelených.

Na zastupitelstvu však neprošel ani návrh náměstka Jindřicha Vedlicha, který navrhl přejmenování náměstí Svobody ve znění Náměstí Václava Havla. Důvod proč nepojmenovat náměstí po Havlovi tedy zjevně nebude ve stylistice.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme