Náměstí Svobody bude možná Havlovo

Náměstí Svobody na břehu Labe v centru Hradce Králové pravděpodobně ponese jméno prvního českého prezidenta Václava Havla. Rozhodnutím radních se tak Hradec může přidat k dalším městům, která pojmenováním důležitých míst po této významné osobnosti, zanesou Havlovo jméno do map svých měst.

Myšlenka pojmenovat náměstí po Václavu Havlovi se podle tiskové mluvčí města Magdaleny Vlčkové zrodila krátce po jeho skonu na přelomu roku. Nápad vyvolal různé reakce ze strany zastupitelů i laické veřejnosti. „Havlovo náměstí by takto mohlo dotvořit trojúhelník náměstí pojmenovaných po třech českých velikánech Václavu Havlovi, Tomáši Garrique Masarykovi a Františku Ulrichovi,“ řekl po jednání rady města primátor Zdeněk Fink.
Konečné slovo však bude mít  zastupitelstvo města, které se koná až příští týden v úterý. Nápad na pojmenování po Václavu Havlovi neminulo ani Velké náměstí. "To by však nešlo, protože by pak na Václava Klause zbylo jen to Malé," vtipkoval primátor na konci minulého roku v MF Dnes.
Na zmíněném Náměstí Svobody stojí především budovy zdejší univerzity. Ta v přejmenování problém nevidí. „Přejmenování pro nás nepředstavuje žádnou velkou změnu, univerzita má centrální adresu v Rokitanského ulici, takže nebudeme muset měnit ani razítka," řekl pro Hradecký deník Ondřej Tikovský, mluvčí univerzity.
V současnosti je Náměstí Svobody mimo jiné centrem hradeckého kulturního dění. Na přelomu července a srpna se zde uskuteční tradiční mezinárodní symposium sochařů s názvem Nábřeží sochařů. Jak uvedla tisková mluvčí města, mohlo by sympozium být věnováno vzpomínce na Václava Havla. „Má-li město Hradec Králové přání, aby letošní Nábřeží sochařů tematicky navazovalo na osobnost Václava Havla, rádi se pokusíme tomuto požadavku vyhovět, ale prozatím ho nemůžeme zaručit. Výsledek se odvine až z diskuze se sochaři,“ vyjádřil se k myšlence města Martin Samohrd, organizátor Nábřeží sochařů.
Pokud zastupitelstvo odsouhlasí návrh na přejmenování, bude se Nábřeží sochařů konat už na Havlově náměstí. Přejmenování by se totiž mělo uskutečnit na konci června.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme