Náměstí před finančním úřadem změní tvář

Hradecká náměstí se postupně mění. Po prostoru před nádražím a dokončení nákupního centra Atrium se má obnovy dočkat i náměstí 28. října. Plocha mezi obchodním domem Tesco a kostelem Božského srdce Páně má získat zcela novou podobu.

Nové náměstí má nabídnout zeleň, odpočinek, vodu i prostor pro stánkaře. „Výraznou změnou bude uspořádání náměstí. Bude rozdělené na klidovou část před kostelem a rušnější u obchodního domu. V dlažbě se také zvýrazní osa směřující ke kostelní věži, kterou podpoří vodní prvek, tedy vodoteč vyvěrající před kostelem a směřující k Dukelské třídě,“ popsal týdeníku Sedmička novou podobu náměstí její autor, hradecký architekt Martin Hájek.
Na náměstí mají být hned tři druhy dlažby. Kromě vodního koryta přibude i nový dům v místě bývalého plánu města, kde dnes stojí stánky s občerstvením. Vejít se na nové náměstí mají i stánkaři. Pro ně zde vznikne moderní částečně zastřešené tržiště. Svým stylem má připomínat střechu dopravního terminálu, ale v mnohem menším měřítku. „Půjde o ocelovou konstrukci s membránovým zastřešením podobným jako na terminálu,“ potvrdil Sedmičce architekt Martin Hájek.
„Náměstí je v hanebném stavu. Kromě dalších věcí tam bude více zelených míst, u kostela nahradí topoly jiné stromy, aby bylo na dominantu lépe vidět,“ upřesnil Sedmičce náměstek královéhradeckého primátora Josef Malíř. Práce by měly začít zhruba za rok a celá rekonstrukce přijde asi na 70 milionů korun. Známý ale ještě není termín výstavby nového domu v rohu náměstí. „Pozemek je soukromý a zatím nevíme, zda se začne stavět současně s rekonstrukcí či později,“ dodal Sedmičce Malíř.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
15.9.2010 15:45
STDM  (Nováček +1)
Chtělo by to odkaz, kde si můžeme novou studii prohlédnout. Naposledy prezentovaná studie v malém sále Střelnice se zelení moc nepočítala, spíš s kácením a vydlážděným shromaždištěm lidí.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme