Náměstí 28. října zcela změní svou tvář

Na náměstí 28. října již v jarních měsících vjede těžká stavební technika. Začne totiž dlouho plánovaná generální rekonstrukce náměstí, které se nachází mezi obchodním domem Tesco a kostelem Božského srdce Páně. Chystaná rekonstrukce zmíněného náměstí přinese řadu novinek, které tuto frekventovanou část centra města zatraktivní.

První etapa prací, která zahrnuje opravu kanalizace, vodovodu, kabeláže a dalších inženýrských sítí a následnou rekonstrukci části povrchu vozovky, začne již v květnu. "Předpokládáme, že to stihneme do podzimu letošního roku a teprve v následném období budeme pokračovat na vlastním náměstí,“ uvedl vedoucí investičního odboru magistrátu města Valentýn Avramov. 

Nové architektonické prvky ozvláštní prostor
Po dokončení rekonstrukce se mohou občané i návštěvníci města těšit na řadu novinek. V nové dlažbě bude v části náměstí dokonce protékat voda, protože architekti do náměstí zakomponovali vodní prvek připomínající potůček. Architektonický návrh počítá s rozdělením náměstí na klidovou zónu s větším množstvím zeleně a vodotečí před kostelem a společenskou a obchodní část na straně blíže centru města. Přestavbu náměstí ocení i lidé s omezenou schopností pohybu, protože chodníky, vozovka, dlažba i travnaté plochy jsou navrženy ve stejné výškové úrovni.

O tržiště občané nepřijdou
Samostatnou kapitolou se stane nové tržiště tvořené membránovou konstrukcí, které se objeví v místě stávajících stánků. Objekt má připomínat nedaleký terminál veřejné dopravy. Ani po dobu prací však lidé o možnost nákupu ovoce, zeleniny, medu, vajíček nebo sadby u trhovců, kteří nabízeli své výpěstky právě na náměstí 28. října, nepřijdou. Tržiště bude dočasně umístěno v prostorách po bývalé asijské tržnici mezi domy v ulici S. K. Neumanna naproti hotelu Černigov. „Předpokládám, že zde začne fungovat v polovině března,“ uvedl vedoucí odboru správy majetku města hradeckého magistrátu Ondřej Votroubek.

Oprava změní provoz MHD
Rekonstrukce celého prostoru by měla být ukončena v říjnu nebo v listopadu příštího roku. Dopravní podnik v dotčeném úseku zároveň zrekonstruuje trolejové vedení. Vzhledem k nutnosti uzavření prostoru pro dopravu v době prací se ještě před tím musí opravit prostor křižovatky ulic Chelčického a Hořické. Právě sem budou odkloněny trasy některých linek městské hromadné dopravy, které ulicemi S. K. Neumanna a Dukelskou projíždějí. Oprava křižovatky potrvá do května.

Financování není dořešené
Obnova náměstí 28. října a dvou navazujících ulic má přijít na zhruba 120 milionů korun, ovšem značnou část nákladů by měla pokrýt dotace, jejíž výše zatím není známa. Konkrétně půjde o peníze z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod, z oblasti podpory nazvané Rozvoj regionálních center. Žádost o dotaci město podá do konce dubna letošního roku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme