Štítky: | nám. 28. října |

Náměstí 28. října se s koncem listopadu neotevře

Ilustrační foto z léta 2013 | Zdroj: archiv
Ilustrační foto z léta 2013 | Zdroj: archiv

Začátkem listopadu jsme psali o tom, že náměstí 28. října bude poslední listopadový den připraveno k předání. Nyní – na konci listopadu – se ukazuje, že stavba k převzetí připravená stále není a veřejnosti tak prostory nově zrekonstruovaného náměstí ještě zdaleka nebudou zpřístupněny. Radnice města uvádí, že důvodem zpoždění stavebních prací je souběh dvou paralelně probíhajících staveb, města a soukromého investora, v tomtéž místě. Velké finále na náměstí 28. října totiž v samotném závěru zdržují opravy garáží v budově pojišťovny. 

Zástupce sdružení zhotovitelů realizujících rekonstrukci na Dukelské, S. K. Neumanna a náměstí 28. října vyzval město k přebírání stavby. „Souběžně s rekonstrukcí, kterou zde ukončuje město, zde probíhají stavební práce pod křídly soukromého investora. Jedná se o rekonstrukci hydroizolace podzemních garáží České pojišťovny nacházejících se pod náměstím 28. října. Právě v této paralelně probíhající stavbě se při výkopových pracích vyskytly neočekávané komplikace bránící dokončení akce v předpokládaném termínu,“ uvedla ve čtvrtek Magdalena Vlčková, tisková mluvčí za Magistrát města Hradec Králové

Firma Sovis, která opravy na náměstí a v jeho okolí provádí, se ke zpoždění vyjádřila s tím, že při provádění zemních prací v okolí České pojišťovny byly odhaleny původní opěrné betonové konstrukce, se kterými však nikdo v projektu stavby počítal. Zkomplikovaly se tak sanační a další práce. „V minulých dnech jsme obdrželi navržené řešení vzniklé situace a v současnosti již znovu intenzivně pracujeme na dokončení díla,“ uvedl Jan Vítek z firmy Sovis.

Ke zdržení stavby došlo kvůli opravám v garážích budovy pojišťovny

Zdržení tedy ve výsledku způsobila soukromá společnost, která v garážích České pojišťovny provádí opravy hydroizolace. Město přikročilo ke kompromisu v zájmu toho, aby po dokončení nákladné rekonstrukce náměstí nedošlo k opětovnému rozkopání kvůli dalším stavebním pracem soukromé společnosti. „Pokud by tyto dvě navzájem úzce provázané rekonstrukce neproběhly najednou, hrozilo by v relativně krátkém čase, že by musel být nově zrekonstruovaný prostor nad garážemi České pojišťovny rozkopán a znehodnocen, což by bylo nelogické, o to dražší a navíc pro občany, kteří se tam pohybují, velice nepříjemné,“ objasnil Jindřich Vedlich, náměstek primátora zodpovědný za rozvoj města Hradec Králové.

Podle vyjádření z radnice bude nyní město posuzovat v rámci přebíracího řízení stupeň dokončení obou staveb. Ty na sebe mají samozřejmě vzhledem k totožnému místu velkou návaznost. „Rovněž pokračují již započaté kolaudační procesy. Při ukončování stavebních prací souvisejících s rekonstrukcí Dukelské ulice došlo k propojení této ulice s ulicí Hořická u Skleněné věže,“ popsala mluvčí radnice Magdalena Vlčková.  

Náměstí 28. října bude v průběhu prosince otevřeno vyjma těch částí, které souvisí s dokončovanými pracemi v podzemním objektu České pojišťovny, nebo alespoň té části, jejíž dokončení se zdrželo, uvedla to mluvčí města Hradec Králové. 

Více o rekonstrukci náměstí 28. října se dočtete v článcích níže.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
29.11.2013 11:15
Václav Malý (neregistrovaný)
Všechno špatně
Dokončit tuto stavbu bude zřejmě svaté...

nemluvě o věčných okecávkách proč se vše opozdilo....a jak nám vysvětlíte proč jsou usazeny dopravní značka, lavičky... přímo na pás pro nevidomé ????

To kdyby si dovolil takovouto špatnou práci udělat kdokoliv ve sve práci okamžitě by musel sjednat opravu ba dokonce čiao pracobní fleku...

A zde v HK ???

PS: PRO STAVEBNÍ FIRMU...ZAČNĚTĚ TAKY MYSLET HLAVOU A NÉ SE JEN HONIT ZA MAMONEM...
zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
29.11.2013 11:15
Václav Malý (neregistrovaný)
Všechno špatně
Dokončit tuto stavbu bude zřejmě svaté...

nemluvě o věčných okecávkách proč se vše opozdilo....a jak nám vysvětlíte proč jsou usazeny dopravní značka, lavičky... přímo na pás pro nevidomé ????

To kdyby si dovolil takovouto špatnou práci udělat kdokoliv ve sve práci okamžitě by musel sjednat opravu ba dokonce čiao pracobní fleku...

A zde v HK ???

PS: PRO STAVEBNÍ FIRMU...ZAČNĚTĚ TAKY MYSLET HLAVOU A NÉ SE JEN HONIT ZA MAMONEM...
29.11.2013 15:10
Robert (neregistrovaný)
RE: Všechno špatně
Co čekat od firmy, která doteď jenom spravovala silnice a s podobným projektem nemá vůbec žádné zkušenosti.

Ale sponzoruje hradecký hokej, tak na tom přeci nezáleží, že?
1.12.2013 13:54
BETULE  (Nováček +1)
Náměstí 28. října
Další problém této předržené stavby je- osvětlení ve večerních hodinách je špatné, není večer vůbec vidět, lavičky a stojany na kola dány pro ochranný pruh pro slepce, odpadkové koše na jedné straně nejsou a lidé, než by přešli budou odpadky házet na zem, týká se S.K.NEUMANNA, ještě ke stojanům na kola, měli by nám vysvětlit, jak přivázat kolo ke stojanu, musíte mít dlouhý řetěz, nebo zamknout jen kolo, ale to vám ukradnou, nebo je to jen ozdobná socha?
2.12.2013 08:21
Diviš (neregistrovaný)

Je to stále stejný šlendrián,Pivovar autobusové nádraží,Flošna a pod.Nikdo není zodpovědný nikomu se nic nestane,že ano ano /pane Vedlich a spol/ jen si všichni na těchto akcích mastí kapsy!!!Jak stavět je možno vidět na OBI.Je to sice stavba na zelené louce,ale tam se pracuje dlouho odpoledne v sobotu v neděli a je to vidět.Tam se totiž nejedná o peníze státu a firemní se špatně kradou firma si to pohlídá!!!Doufám,že to nebudete "slavnostně otevírat" za normální situace by zodpovední měli skončit "v železech"
3.12.2013 08:27
Adolf (neregistrovaný)
RE:
Hlavně, že máš jasno.Město si kvůli špatnému zákonu nemůže vybrat kvalitní stavební firmu - to je začátek všech problémů.Pivovar stavěl kraj a co je v nepořdku s Flošnou?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Na ulici S.K. Neumanna je temno, město předělá osvětlení

Nově zrekonstruované náměstí 28. října s ním spojené ulice ještě září novotou a už je čekají první úpravy. Od začátku rekonstrukce si místní obyvatelé stěžovali na špatné osvětlení, podle radnice bylo vše podle platných norem. Ale ani normy se neukázaly jako dostačující a na…
Čtěte více

Na Hradec budou dohlížet další nové kamery

Další tři nové kamery by měly v několika příštích týdnech začít střežit zrekonstruovanou lokalitu náměstí 28. října, Dukelskou ulici a nároží obchodního domu poblíž ulice Letců. Město na zřízení nových kamerových bodů získalo dotaci z ministerstva vnitra ve výši…
Čtěte více

Město dostalo pokutu 300 tisíc korun za rekonstrukci náměstí 28. října

Rekonstrukce náměstí 28. října a přilehlých ulic S. K. Neumanna a Dukelské sice skončila začátkem letošního roku, její dozvuky však stále přicházejí. Oprava, které nabrala několikrát zpoždění a na jejíž adresu padla řada kritických ohlasů, se nyní dočkala pokuty v hodnotě…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme