Náměstí 28. října odhalilo další zajímavé archeologické nálezy

Preparace lidských ostatků v hrobě | Foto: MVČ
Preparace lidských ostatků v hrobě | Foto: MVČ

Rekonstrukce náměstí 28. října v Hradci Králové mnohé obyvatele dráždí, ale stejně tak „dráždí“ i archeology z Muzea východních Čech, kteří se díky stavebním pracem mají možnost podívat pod zem. Mezi posledními nálezy z tohoto místa, které pracovníci muzea zveřejnili koncem července, je na příklad hrob z 10. století či hrob s neobvyklou polohou pohřbených.

Nálezy jenom dokazují, že oblast kolem náměstí 28. října a ulic Dukelská, S. K. Neumanna a Hořická byly rušným hospodářským předměstí tehdejšího Hradce.

Nález neobvyklého hrobu

Už při výkopových pracech na jaře tohoto roku archeologové narazili na hrob muže, který na svou poslední cestu dostal keramickou nádobu a železný nůž. „Hlavu a trup poničil výkop kanalizace již v první polovině 20. století. Naštěstí se lebku podařilo nalézt v jeho zásypu. Podle polohy těla i doprovodných nálezů můžeme hrob datovat do 10. až 11. století,“ popsal Radek Bláha z archeologického oddělení Muzea východních Čech.

Začátkem léta pak pokračovaly další práce v severozápadní části náměstí a i ty přinesly neméně zajímavé nálezy. Archeologové už v hloubce jednoho metru narazili na další hrob s kosterními pozůstatky. 

Ze zvláštní polohy dvou těl však pracovníci muzea předpokládají, že mohlo jít o hrob padlých vojáků nebo o oběti některé z epidemií, které ve středověku Hradec často trápily. „Podařilo se odkrýt kostrový hrob s ostatky dvou dospělých jedinců, z nichž jeden ležel zřejmě na břiše a druhý šikmo přes něj na zádech. Hlavy zemřelých směřovaly k severu. U koster nebyly nalezeny žádné předměty, pouze v zásypu hrobu byly zjištěny ojedinělé malé zlomky keramiky ze 13. až 16. století. Neobvyklá poloha nebožtíků vede k domněnce, že se nejedná o běžný hrob,“ popsal nález Radek Bláha. 

Nedaleko od místa tohoto hrobu pak archeologové odkryly také sloupové jámy, které se datují do 13. století. V jedné z nich se našla nádoba, která na svém dně nese hrnčířskou značku v podobě kříže. 

Na náměstí býval kdysi hřbitov

Svědectví z hrobů vydalo nyní rekonstruované náměstí už v roce 2012. Na místě, kde dnes stojí trafika, bylo objeveno několik hrobů i s kostrami. „Jednalo se pravděpodobně o část hřbitova u farního kostela sv. Mikuláše, který zanikl roku 1436,“ doplnil archeolog Bláha.

Nemalý počet nálezů jenom dokazuje fakt, že okolí náměstí 28. října a přilehlé ulice byly osídleny již v ranném středověku a plnily důležitou hospodářskou funkci pro tehdejší hradiště. „Nálezy ze 13. století jsou doloženy také z míst dnešního obchodního domu, z Chelčického ulice i Dukelské třídy. Další velké předměstské sídliště s doloženou železářskou a hrnčířskou výrobou leželo v místech dnešní Hořické ulice,“ upřesnil Radek Bláha z Muzea východních Čech.

Jak se vyzvedává archeologický nález

Nám. 28. října, vpravo archeologicky zkoumaná plocha | Foto: MVČ Nám. 28. října, vpravo archeologicky zkoumaná plocha | Foto: MVČ
Část dochované nádoby ze 13. st. s hrnčířskou zančkou | Foto: MVČ Část dochované nádoby ze 13. st. s hrnčířskou zančkou | Foto: MVČ
Nádoba z kostrového hrobu z 10. – 11. století | Foto: MVČ Nádoba z kostrového hrobu z 10. – 11. století | Foto: MVČ
Neobvyklý hrob s ostatky dvou jedinců | Foto: MVČ Neobvyklý hrob s ostatky dvou jedinců | Foto: MVČ
 Archeologické dokumentační práce | Foto: MVČ Archeologické dokumentační práce | Foto: MVČ

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
14.8.2013 07:57
Diviš (neregistrovaný)
Ještě že se mají na co vymlouvat. A co Dukelka?Mám obavu,že až se jim to konečně podaří opravit mohou začít znovu.Kvalita pokládky zámkové i normální dlažby nepůsobí moc věrohodně.Doufám ,že si zodpovědní odpustí "slavnostní přestřihávání pásky"to by bylo opravdu skandální.V normálním státě by je mohli rovnou odvést do basy!!!!!
17.8.2013 09:50
uz se muzem jenom smat (neregistrovaný)
RE:
vzdyt uz se opravovala zastavka pred atriem! :D chodniky uz se vlni..uvidime co s tim udela prvni zima ale nic hezkyho to nebude..stejne jako prechod od nadrazi k cernigovu se to bude akorat rok co rok na oko opravovat :D

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Muzeum plné hraček potěší malé i velké návštěvníky

Hradecké muzeum nyní nabízí novou výstavu, která potěší děti ale hlavně dospělé návštěvníky, kteří si připomenou, s čím si jako malí hráli. Nostalgická výstava představuje hračky z převážně 2. poloviny 20. století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Kromě panenek, plyšových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme