Náklady na bydlení v Hradci se mají zvyšovat

Radnice v Hradci Králové chystá zvýšení daně z nemovitostí na trojnásobek. V případě, že návrh projde u zastupitelů, navýšení daně začne platit od ledna příštího roku.

„Bavili jsme se o tom již od loňského podzimu. Došli jsme k názoru, že podle různých průzkumů jsou občané v Hradci spokojeni, to ale stojí obrovské finanční prostředky. Město se rozšiřuje, vznikají nové čtvrti a náklady stoupají. Technické služby je dávají na zimní i letní údržbu, sekání, opravy chodníků a cest. Současná daň se stanovila někdy mezi lety 1996 až 1998. Měli jsme možnost zvýšit koeficient až pětkrát, ale navrhujeme jen trojnásobek. Je to spíše poplatek na služby, které jsou potřeba,“ sdělil primátor Otakar Divíšek.
Zastupitelstvo se má tímto návrhem zabývat na jednání koncem dubna. Zvýšení daňové sazby by platilo pro všechny vlastníky nemovitostí včetně garáží, chat či zahrad. Daně se netýkají městských nemovitostí, které se nacházejí na katastrálním území města.
Jak uvedl ekonomický náměstek Boris Herman, v současné době je v rozpočtu z této daně 49 milionů korun. Po navýšení se zde objeví asi 150 milionů. Celkově by se vybralo o l00 milionů korun navíc. „Tyto prostředky budou použity pouze na investice a rozvoj města,“ dodal primátor Divíšek.
Obyvatelům krajského města citelně vzrůstají náklady na život. V letošním roce se zvedlo regulované nájemné, vodné a stočné či jízdné v MHD. Na maximální hranici se dostaly i poplatky za odvoz komunálního odpadu.  Značně podražilo také parkovné v centru města.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
11.4.2008 11:18
Honza (neregistrovaný)
No tak jsem chtel stavet a bydlet v HK, kde dosud ziju, ale kdyz to tak vidim a citim sam na sobe, jak se vse zdrazuje, tak je to jasne, jdu bydlet mimo HK.....
11.4.2008 12:36
MIREK (neregistrovaný)
Jestli tato další sviňárna vůči části obyvatelů tohoto města projde, už se těším na volby. Doufám, že to ty loupežníky na radnici vymete ven. Kdo tedy vlastně daně z nemovitostí platí? V nově vznikajících čtvrtích jsou novostavby na mnoho let osvobozeny od daně. Platí je pouze domy ve starších zástavbách.
Proč mají platit daň, která je dle tohoto sdělení určena pro údržbu silnic, sekání, údržbu chodníků, atd., proč to mají platit jenom vlastníci nemovitostí? Používají snad silnice, chodníky, atd. snad pouze vlastníci nemovitostí? Proč se má pouze vlastník nemovitosti finančně spolupodílet na údržbě města?
Už aby byly volby, Divíšku, Hermane a vám podobní, můj hlas rozhodně nedostanete.
11.4.2008 12:51
Xaver (neregistrovaný)
Na údržbě města se podílí i ten, co bydlí v nájmu.Část nájmu jde vlastníkovi nemovitosti na daň z té nemovitosti. Výjimkou jsou jen ty nově postavené.
11.4.2008 19:18
rzr (neregistrovaný)
Vypadá to, že nenažranost města nemá meze. Co má být lákadlem pro bydlení v HK? Čím dál dražší město se stává satelitem Pardubic, kam se dá jezdit za prací, která v HK prostě není. I v tom případě ale začíná být výhodnější bydlet mimo HK.
12.4.2008 15:50
Diviš (neregistrovaný)
Souhlasím s Mirkem.Asi by to chtělo udělat defenestraci jinak se tito Loupežníci nedají zastavit.Divíšku co dálnice co autobusové nádraží ?Nestydíte se ale nejen Vy ale i Bradík Herman Soukup Všetečka....Jsem stálým voličen ODS ale už aby jste konkrétně vy skončili.Snad najdeme v řadách ODS lepší.Nechtěl bych volit KSČ,ČSSD nebo Lidovce.
12.4.2008 22:24
Pája (neregistrovaný)
Tak to už brzy občané přestanou být spokojeni.
22.4.2008 12:06
eleron (neregistrovaný)
Vyzývám struktury ke zrušení tohoto nápadu a zachování rozumných úrovní poplatků!
Neměli by porovnávat spokojenost obyvatel s ostatními městy a k tomu úměrně nakládat s poplatky! Měli by porovnat perspektivy obyvatel ve městě a aktuální průměr příjmů v Hradci, který je nízký. Dojnou krávu hledejte jinde, jinak lze očekávat osobní následky. Radši bych viděl aktivity, které budou spokojenost obyvatel dále zvyšovat než snižovat. Poplatky by měly zůstat na úrovni rozumného výnosu města a ne zvýšit výnos na úroveň lichvy.
5.5.2008 18:47
Dan (neregistrovaný)
Jak vidíte www.hradeckralove.org/infosys/pubhtml/7/9436.htm ztratili poslední zbytky pudu sebezáchovy :D
No, a taky jsem zvědav, jestli se naplní výhružky některých přispěvatelů této diskuze
a hradeckých "pivních" diskutérů týkající se voleb ... hehe ...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme