Nad rekonstrukcí Dukelské a S. K. Neumanna se debatovalo

Opravy Dukelské ulice a ulice S. K. Neumanna, které začaly zkraje prázdnin, vyvolaly už několik debat. Výtky jsou slyšet především z řad živnostníků, kteří si stěžují na úbytek zákazníků. Chodci se zase potýkají s problémy při přecházení z jedné strany ulice na druhou - na staveništi totiž chybí lávky pro přechod. Po úterním jednání mezi městem, živnostníky a realizační firmou se má situace napravit.

Rekonstrukce zmíněných ulic, která je součástí velkého projektu na opravy náměstí 28. října, je v posledních dnech natolik diskutovaným tématem, že v úterý svolalo město Hradec Králové, jakožto investor, jednání. U kulatého stolu se tak potkali zástupci města, živnostníků i stavebníků a snažili se vyřešit nejen vzniklé problémy, ale i komplikace se vzájemnou informovaností, respektive neinformovaností. „Budeme se takto pravidelně scházet jednou za dva týdny a včas se navzájem informovat o budoucích postupech, omezeních i rizicích stavby.“ zhodnotil setkání Jindřich Vedlich, náměstek primátora s gescí za rozvoj města.

Samotná rekonstrukce začala v červenci a potrvá do příštího podzimu, kdy by mělo dojít ke kolaudaci. Stavebníkům však už nyní komplikují stavbu historické podklady správců sítí, které prý neodrážejí skutečný stav. „V hloubce šesti metrů jsme objevili historickou kanalizaci, kterou je třeba odstranit. Pro práci v takové hloubce a v zastavěném prostředí je třeba použít pažení a postupovat zhruba po dvou metrech. Po odstranění této nečekané překážky prostor zahutníme a teprve pak se můžeme vrátit k dalším návazným pracím,“ vysvětlil přítomným Petr Smola ze zhotovitelské společnosti SOVIS CZ.

Nečekaných překážek může být ale více, uvedla to Magdalena Vlčková, tisková mluvčí města. Podle jejích slov je dokumentace správců sítí, nikoliv města či stavebníků, historická a nemusí se shodovat se skutečností. Dalším faktem je, že na staveništi pracují i archeologové. „Mohou do celého procesu a harmonogramu stavby také promluvit,“ řekl Petr Smola.

Stížnosti chodců na zdlouhavé obcházení pak v minulých dnech stavbaři vyřešili vytvořením provizorního náspového přechodu na Dukelské ulici. Uvažuje se ještě o dalším, ale jeho umístění zatím není zcela jasné. Je nutné vzít v potaz stavební a bezpečnostní hlediska. „Budou prověřeny i další možnosti, které by zjednodušily a zkrátily dobu stavby a ulevily tak občanům i obchodníkům,“ přislíbil Jindřich Vedlich.

Stavební práce probíhají kromě všedních dnů i v sobotu do čtyř hodin odpoledne. „V rámci procesu připomínkování stavebního povolení využil i jeden ze zde bydlících Hradečanů své zákonné právo a svou připomínkou zamezil víkendovým pracím v plnohodnotném režimu, což stavbu časově nezkrátí,“ řekla mluvčí města. Na jednání zazněl i příslib maximální součinnosti magistrátu a zhotovitele stavby, aby byla stavba co nejvíce urychlena. „Jasné datum prozradí zhotovitel na konci září, kdy bude mít přesnější informace,“ doplnila ještě Vlčková.

Rekonstrukce náměstí 28. října je naplánovaná do října 2013, prostor by pak měl být plně uveden do provozu v listopadu. Město i nadále deklaruje zájmem všech zúčastněných, aby se stavební práce dle možností urychlily. „Pro případ nenadálých situací jako je nemožnost zásobování obchodů a firem, odvoz komunálního odpadu, nebo jen porušení bezpečnosti práce na stavbě, vstup do obchodů, firem apod. je možné kontaktovat pracovníky firmy, kteří vám budou k dispozici po celou dobu rekonstrukce a pomůžou vám vzniklou situaci vyřešit,“ informuje leták města. Kontaktními osobami jsou Jiří Krejsat na telefonu 602 559 609 a Jaroslav Jón na telefonu 606 752 479.

O rekonstrukci Dukelské a S. K. Neumanna čtěte více v těchto článcích:
Rekonstrukce odkloní provoz z Dukelské a S. K. Neumanna a Rekonstrukce náměstí 28. října přinese velké změny v dopravě


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více

Podloubí na Velkém náměstí by se mělo začít opravovat v příštím roce

Opravami podloubí, ulic V Kopečku a Rokitanského a náměstí Jana Pavla II. by měla začít revitalizace Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Vedení radnice má připravený nový plán oprav této části historického centra a nyní má k dispozici revizi a doplnění studie…
Čtěte více

Historická budova střední školy v Ruseku má novou střechu. Začala tak její celková rekonstrukce

Historická budova, kde sídlí Střední škola vizuální tvorby - dříve Floristická škola, má zbrusu novou střechu. Jde o první ze čtyř etap celkové rekonstrukce budovy. Správa nemovitostí Hradec Králové, která spravuje tento objekt, zahájila modernizaci budovy v červnu tohoto roku.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme