Na Velkém náměstí vyrostly mobilní stromy

Na Velkém náměstí v uplynulých dnech „vyrostlo“ jedenáct stromů v mobilních nádobách. Město tak dočasně ozelenilo prostranství do doby, než bude na náměstí při jeho plánované rekonstrukci vysazeno jedenáct nových stromů.

Pro pořízení mobilních nádob na zeleň se radnice rozhodla proto, že po březnovém pokácení šesti poškozených a nemocných stromů nechtělo nechat Velké náměstí dlouho bez stromů. K rekonstrukci historického náměstí má totiž dojít až v letech 2013 až 2015. Technické služby původně počítaly s tím, že do všech jedenácti mobilních samozavlažovacích nádob umístí akáty, ovšem nakonec se rozhodly jinak. Důvodem byla snaha o druhovou a tvarovou pestrost zeleně. „V šesti nádobách jsou akáty kulovitého typu, do pěti květníků jsme dali úzkokorunné pyramidální typy habru. Podsadbu tvoří jehličnaté i listnaté keře,“ uvedl Daniel Jeřábek z Technických služeb Hradec Králové. 
S využitím mobilních nádob se stromy město následně počítá také v jiných lokalitách, kde dočasně nahradí trvalou výsadbu. Životnost mobilních stromů je totiž nejméně 20 let. Květníky jsou vyrobeny z plastu, ovšem v imitaci žuly. Cena jedenácti nádob činila 264 tisíc korun, stromy a keře přišly na více než 68 tisíc korun. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme