Na Velkém náměstí stále chybí souhlas vlastníků k opravám

Kdy se parkoviště na Velkém náměstí promění v důstojné místo? | Foto: Archiv
Kdy se parkoviště na Velkém náměstí promění v důstojné místo? | Foto: Archiv

Už jen souhlas několika málo vlastníků okolních nemovitostí chybí radnici města Hradec Králové k tomu, aby se mohla plánovaná rekonstrukce Velkého náměstí posunout zase o krok vpřed. 

Město však stále doufá, že se podaří s vlastníky zbývajících nemovitostí najít společnou řeč a historické náměstí pod královéhradeckými dominantami Bílou věží a katedrálou Svatého Ducha se začne měnit v místo důstojné krajské metropole.

Příprava projektu, který bude stát zhruba 200 milionů korun, počítá s velkými změnami na historicky nejvýznamnějším náměstí v Hradci Králové. Kromě nového povrchu dostane náměstí také nový mobiliář, veřejné osvětlení, obnovenou zeleň a vznikne zde také kašna. 

Na cestě k územnímu rozhodnutí, které by z „tankodromu“ kočičích hlav udělalo reprezentativní část starého města, je však ještě několik překážek. Tou nejdůležitější jsou chybějící souhlasy vlastníků okolních nemovitostí, bez kterých se územní řízení jen tak neobejde,“ vysvětlil důvod odsouvání již mnoho let plánované rekonstrukce Jindřich Vedlich, náměstek primátora pro rozvoj města. 

Městu ke konci roku 2013 totiž chybí už jen několik málo souhlasů vlastníků nemovitostí z okolí Velkého náměstí. „S některými jsme našli společnou řeč a oni se stavbou souhlasili. Těm také patří ze strany města velké poděkování. Se zbývajícími bychom se rovněž rádi dohodli. Hned začátkem roku je opět oslovíme a vyzveme k jednání,“ popsal následující kroky náměstek Vedlich, právě on bude dotyčné majitele oslovovat.

Vedení královéhradecké radnice uvádí, že jakmile bude mít projekt rekonstrukce Velkého náměstí územní rozhodnutí, mohou odstartovat práce spojené s vypracováním dokumentace ke stavebnímu povolení. S tím se také může vyhlásit veřejná soutěž na zhotovitele rekonstrukce a jak prozradilo vedení města Hradec Králové, vlastní práce budou při opravách Velkého náměstí probíhat v celkem třech etapách.

(Zdroj: Magistrát města Hradec Králové)

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
30.12.2013 09:41
Eva (neregistrovaný)
rekonstrukce Velkého náměstí
Je škoda, že rekonstrukce náměstí neproběhla již dříve. Bydlím v Hradci 40 let a myslím, že tato historicky cenná část města si zaslouží něco lepšího než náměstí plné děr. O co vlastníkům nemovitostí vlastně jde? Především oni by měli cítit potřebu změny k lepšímu.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Velké náměstí by mohlo mít novou podobu. Do diskuze se zapojila i veřejnost

Sdílená zóna pro chodce, cyklisty i automobily, zeleň, nové osvětlení či zázemí pro konání akcí. Nejen tyto prvky přináší nový koncept studie rekonstrukce Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Město chce původní projekt upravit a doplnit o nové přístupy a…
Čtěte více

Máte představu, jak by mělo vypadat Velké náměstí? Zapojte se do diskuze

Město Hradec Králové již několik let připravuje rozsáhlou rekonstrukci Velkého náměstí. Stávající dokumentaci ale chce radnice upravit tak, aby více odpovídala požadavkům dnešní doby a představám obyvatelů města. Díky participativnímu procesu budou moci lidé sdílet své názory,…
Čtěte více

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme