Na varhany stále nejsou peníze

Hradecká filharmonie se nových varhan hned tak nedočká. Na nástroj, který měl být dokončen už loni, totiž stále nejsou peníze. Výrobu varhan pro filharmonii už od začátku provázení závažné potíže.

V současné době je podle zjištění Hradeckého deníku vyrobena pouze část nástroje, který měl být do filharmonie nastěhován už v roce 2010. Na dostavění nástroje chybí peníze a situace se pravděpodobně v dohledné době nezmění. „V současné době prostřednictvím nadačního fondu sháníme finanční prostředky na dokončení výroby hudebního nástroje. Trochu nám překazila plány ekonomická krize, ale troufám si říci, že se blýská na lepší časy,“ popsal situaci Hradeckému deníku Luboš Janhuba, předseda správní rady nadačního fondu Varhany pro Filharmonii.
Boj o varhany ale jejich zastánci nevzdávají. Po všech předchozích peripetiích je nyní vše prý pouze otázkou peněz. „Pokud se seženou peníze, varhany se dají postavit do devíti měsíců,“ dodal v Deníku Janhuba. Financí je ale potřeba poměrně dost. Celá výroba nového královského nástroje přijde na 16 milionů korun. Na dokončení dnes chybí asi 12 milionů. Hotová je tedy asi čtvrtina prací.
Stavbu varhan pro hradeckou filharmonii provázení potíže už od začátku. Původní autor nástroje Vladimír Grygar z Prostějova čelí trestnímu stíhání za úvěrový podvod. Grygar podle policie prostavěl pouze 600 tisíc korun a dalších téměř5,5 milionu korun použil pro vlastní potřebu. Podle informací Hradeckého deníku tehdy celých 6 milionů na varhany věnovalo město. Stavbu varhan poté převzala společnost Rieger–Kloss z Krnova.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
28.1.2011 10:02
pepř  (Nováček)
Tak jsem trochu v rozpacích. Chápu, že varhany ve filharmonii by potřeba byly, už jen k rozšíření repertoáru. Ale nejsou na ně peníze, a to přes všechnu snahu nadačního fondu. Na druhou stranu asi zas tolik varhany v Hradci nepotřebujeme. Neboť jak si vysvětlit, že na program zasedání Rady města dne 1.3.2011 byl panem Mgr. Mokrenem, vedoucím odboru kultury, sportu a cestovního ruchu Magistrátu HK, zařazen bod "Návrh na prodej varhan zn. Rieger-Kloss umístěných v Městské hudební síni"? To vyvolává otázku: proč má být Měststká hudební síň bez varhan, či spíše jaký je vůbec záměr města s touto síní? Síň s fantastickou akustikou, oblíbenými koncerty právě díky varhanům, bude co? Bude zlikvidována, předělána na něco jiného? Je prodej varhan z Městské hudební síně první známkou připravovaného nějakéhí nekulturního až barbarského činu? Nebo bude výtěžek z prodeje těchto varhan použit na zakoupení varhan pro Filharmonii? Co na to řeknou hudby a kultury milovní občaané Hradce?
28.1.2011 11:08
pepř  (Nováček)
Musím nvázat na svůj předchozí příspěvek, a to po pročtení dnešního článku v regionální příloze MF Dnes. Zde se doslova říká: "Další možností dílčího financování je prodej píšťal z městské hudební síně, kterou by měla získat církev. Tamní varhany jsou města, takže peníze by inkasovala radnice." Tou "další možností dílčího financování" je myšleno financování pořízení varhan pro Filharmonii. Tato informace odpověděla na některé moje otázky z předchozího příspěvku. Nicméně jiné otázky zůstávají. Nic proti církvi, ale co bude církev s hudební síní dělat, ovečky ji jaksi nepřibývají a prostor má v Hradci určitě dost? Není prodej varhan z hudební síně za účelem pořízení varhan pro Filharmonii vytloukáním klínu klínem? Ač se to jeví jako řešení, Hradec přijde o krásné kulturní zařízení, o jedny varhany, o důstojný prostor pro provozování hudby v komorním prostředí. Proto musím toto řešení hodnotit jako nekulturní, barbarské.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme