Štítky: | Volby Hradec Králové |

Na univerzitě se už volí, začaly tam studentské volby

Ilustrační foto | Zdroj: Archiv
Ilustrační foto | Zdroj: Archiv

Předvolební horečka zasáhla už i Univerzitu Hradec Králové. Tam se od pondělí do čtvrtka také schází volební komise, vydaly se volební lístky a studenti v rámci svého studia odhalí své politické smýšlení.

Oproti reálným volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky však ty studentské rozkryjí i další skutečnosti. Na příklad to, jak ovlivní poliické preference zveřejnění výsledků voleb. 

Studentské volby, které začaly už v pondělí a potrvají do čtvrtka, jsou jedním z univerzitních projektů studentů politologie. "Volí se na čtyřech fakultách hradecké univerzity v rámci seminárního projektu studijního předmětu Stranické a volební systémy vyučovaného na Katedře politologie Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové. U uren jsou přítomni studenti v tříčlenných volebních komisích a vytvořen je i krizový štáb," uvedl ke studentským volbám Ondřej Tikovský, kancléř UHK. 

Proč se hradecká univerzita rozhodla podpořit volby studentů?

Jedním z důvodů, proč se na UHK konají volby "na nečisto" je zjištění, jak to mají zdejší studenti se svými politickými preferencemi. „Součástí hlasovacích lístků, které budou jinak totožné s těmi pro ostré sněmovní volby v Královéhradeckém kraji, totiž budou i otázky na základní sociodemografické identifikátory a dřívější politické zkušenosti hlasujících," přiblížil Jan Outlý z katedry politologie.

Studentské volby mají také zjistit, nakolik znalost skutečných výsledků voleb ovlivní další volební chování. "V týdnu od 4. listopadu proto hodláme akci zopakovat,“ vysvětlil Jan Outlý. Dalším cíle studentkých voleb je samozřejmě výukový rozměr, protože studenty po ukončení voleb čeká zpracování, počítání a analyzování výsledků. Ty pak studenti zveřejní na svém workshopu a jistě bude zajímavé porovnat, jak dopadly volby před a po zveřejnění výsledků skutečných voleb a na kolik to studentské voliče ve volbách na nečisto ovlivnilo. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

K volbám s rouškou a vlastní propiskou. Půjde volit i z auta

O tom, kdo zasedne v novém zastupitelstvu kraje, rozhodnou občané 2. a 3. října. Volba senátora proběhne ve stejném termínu a případné druhé kolo pak 9. a 10. října. Volit se v Hradci Králové bude v 85 volebních okrscích. V souladu s protiepidemickými opatřeními bude možné…
Čtěte více

Nové vedení Hradce začíná pracovat. První kroky? Velké náměstí, Benešova třída, stadion i doprava

Hradec Králové má po říjnových volbách už přes týden nové vedení. Do primátorského křesla usedl bývalý děkan farmaceutické fakulty Alexandr Hrabálek (Nezávislý kandidát za ODS). Vést město mu budou pomáhat čtyři náměstci. Jiří Bláha (ODS), Monika Štayrová (ANO), Věra Pourová …
Čtěte více

Kvůli chystané koalici v Hradci odcházejí dlouholetí členové z ODS

Chystaná křehká koalice, která by měla vzniknout v Hradci Králové, je trnem v oku některým dlouholetým členů ODS. Před několika dny se dohodlo hnutí ANO s ODS a Zelenými, že podepíšou předkoaliční dohodu. Ta by měla v hradeckém zsatupitelstvu 19 hlasů, což je těsná většina. ANO…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme