Na ulici S.K. Neumanna je temno, město předělá osvětlení

| autor: hradeckralove.cz

Nově zrekonstruované náměstí 28. října s ním spojené ulice ještě září novotou a už je čekají první úpravy. Od začátku rekonstrukce si místní obyvatelé stěžovali na špatné osvětlení, podle radnice bylo vše podle platných norem. Ale ani normy se neukázaly jako dostačující a na „šibenicích“ se objeví přídavná světla.

Více než sto milionů korun stála rekonstrukce náměstí 28. října a ulice S.K. Neumanna. Neuplynuly ještě ani dva roky a nová pěší zóna se dočká prvních úprav. Na slabé osvětlení si obyvatelé Hradce stěžovali natolik, že ho město musí předělat. Lampy přitom podle radnice vyhovují platným normám, „Intenzita osvětlení podle normy vyhovovala, subjektivně to ale působilo nedostatečně. Zejména kvůli přesvětlenému Riegrovu náměstí,“ řekl pro Deník náměstek primátora Jindřich Vedlich. Úpravy přijdou město na desítky tisíc korun, přesné číslo ale ještě radnice nezná.

Kvůli evropským dotacím není možné sloupy vyměnit, či do nich výrazně zasahovat. Radnice tak musela vymyslet alternativní řešení. „Lampy se nebudou měnit, pouze na ně přidáme další světelné těleso. Dotaci to nijak neohrozí,“ řekl Deníku vedoucí investičního odboru města Valentýn Avramov. 

Problémy nejen s osvětlením provází celou rekonstrukci už od začátku. Město už v minulosti lampy snižovalo, aby zesílilo intenzitu světla v ulici – na tmu si totiž stěžují obyvatelé od samého začátku. Odborníci vytýkali lampám ve tvaru šibenic, že je kužel jejich světla příliš úzký a nedopadá proto na celou plochu rovnoměrně. Na úředníky bylo v minulosti také podáno trestní oznámení kvůli údajně přemrštěné ceně osvětlení. „Jestliže běžná cena takového svítidla je dvanáct či patnáct tisíc a v rozpočtu je za 120 tisíc, to je divné. Veliká luxusní svítidla přitom stojí okolo 25 tisíc korun. Navíc je použitý typ osvětlení, který je určen pro pěší zónu. Ta tam ale není, jezdí tam přes tisíc vozidel za den. Je to chyba investora,“ řekl dříve pro MF Dnes Jaroslav Knott ze sdružení Pro Hradec, které za žalobou z února loňského roku stálo. (Více o kauze čtěte zde)  Město také dostalo pokutu tři sta tisíc korun za údajně špatně vypsané výběrové řízení.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
2.6.2015 12:04
Honza (neregistrovaný)
Co na to rict
Co na to rici, myslim, ze dotace od EU jsou nekdy na palici. Na zacatku se neco naprojektuje a na konci a po delsi provozni dobe se vzdy najdou veci, ktere se mohli udelat lepe ci jinak. Kazdy to zna i z osobniho zivota. Ale jelikoz je na to dotace....nic se nesmi zmenit..po dobu...? Ted nevim kolik to je.

Uznavam, ze lampy jsou trochu ulitle, mozna by zde stacili i jine, ale na druhou stranu se z cele oblasti pomalu stava moderni nove centrum. At uz od autobusoveho nadrazi, pres nove namesti, mozna novy hotel, nakupni centrum s krizovatkou za pekne mastne penize atd. Tak proc ne? Stale je to lepe udelane nez trida miru :)))

A ze se nekdo prizivil...ale no tak, to uz je bezna vec, je to v CR, je to na vychod i na zapad stejne, jenom na tom zapade v tom umi lepe chodit :)

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Do ulice V Kopečku se opět vrátí stroje. Budou se opravovat kanalizace a vodovody

Od zítřka budou opět zahájeny práce na obnově vodovodu a kanalizace V Kopečku, které byly přerušeny zimní technologickou přestávkou. Společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové dokončila obnovu vodovodu a kanalizace v ulici V Kopečku s koncem listopadu a nyní bude pokračovat…
Čtěte více

Velké náměstí by mohlo mít novou podobu. Do diskuze se zapojila i veřejnost

Sdílená zóna pro chodce, cyklisty i automobily, zeleň, nové osvětlení či zázemí pro konání akcí. Nejen tyto prvky přináší nový koncept studie rekonstrukce Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Město chce původní projekt upravit a doplnit o nové přístupy a…
Čtěte více

Základní škola Sever bude mít novou jídelnu s kuchyní. Na opravy se mohou těšit i další školy

Hradec připravuje rekonstrukci části Základní školy Sever v Lužické ulici. Dojít by mělo k rozsáhlým úpravám jídelny a kuchyně, nové budou rozvody kanalizace, vody, tepla i elektřiny, vyměněny budou podlahy i podhledy a dodáno nové odvětrávání. Nyní se bude vybírat projektant.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme