Na Plachtu vyjedou tanky

Do chráněné lokality Na Plachtě vyjedou tanky. Místa, která ochranáři už roky hájí proti zásahům města a bytové výstavbě, bude nyní brázdit těžká vojenská technika. Vzácné organismy to totiž paradoxně potřebují.

Bývalé vojenské cvičiště se vrátí do roků svého největšího využití. Střílet se nebude, jinak se ale Plachta na konci října změní v bojiště. Od 28. do 31. 10. zde budou půdu rozrývat tanky, pásové transportéry a těžké vojenské náklaďáky. „Technika bude pojezdem obnovovat písečné biotopy a vytvářet tak vhodné podmínky pro vzácné druhy hmyzu. Pojezdem se obnoví i periodické tůně, v nichž žijí kriticky ohrožené žábronožky a listonozi. Listonozi žijí ve vysychajících kalužích, jejichž počet bychom chtěli pojezdem těžké techniky zvýšit,“ vysvětlil Sedmičce Martin Hanousek z Agentury ochrany přírody a krajiny v Hradci Králové. Ekologové se tak na podporu vzácných živočichů spojí s Východočeským klubem přátel vojenské techniky.
Na Plachtě podle biologů žije jeden z nejvzácnějších živočišných druhů - listonoh letní. Je to malý členovec, který patří mezi nejstarší známé živočišné druhy planety. Přežil trilobity, dinosaury i mamuty a objevuje se už 300 milionů let. „V Královéhradeckém kraji možná nepřežijí, protože na značné části jejich posledního místa výskytu hrozí výstavba sídliště,“ řekl Sedmičce Hanousek. Plachta je totiž jedinou lokalitou v kraji, kde se vzácný listonoh ještě nachází.
Podobné vojenské manévry nezažije Plachta ve své novodobé historii poprvé. Už v roce 2003 se těžká technika snažila obnovit vhodné životní prostředí, na které si ohrožené druhy za léta armádního působení v lokalitě zvykly.
Plachta se také dočká pravidelné očisty. V sobotu 23. 10. zde budou dobrovolníci sbírat odpadky, ale také obnovovat písečné duny, sekat trávu a likvidovat nálety. Sraz dobrovolníků je v 9 hodin na hrázi rybníka Plachta. „Na přelomu října a listopadu bychom měli na Plachtě obnovit několik tůní. Bude to asi největší obnova tůní, která se kdy na Plachtě uskutečnila. V zimě by se také mělo provést odstranění náletových dřevin na ploše 2,5 hektaru. Realizační firmu v současné době hledáme,“ dodal v Sedmičce Hanousek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
22.10.2010 10:10
faultfinfer  (Nováček)
Ochrana přírody pomocí tanků, to je asi světový unikát.
24.10.2010 13:25
Japa  (Pokročilý)
Škoda, že těžká technika, tanky, děla a buldozery nebudou používat i ostrou munici a nebudou se klást miny. To by takovou Žabronožku jistě potěšilo. Jen nechápu, jak ty ohrožené druhy mohly přežít dinosaury a trilobity, když tenkrát žádná vojenská technika nebyla. Jarda

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme