Štítky: | Skleněnka Hradec Králové |

Na parku Skleněnka se začne pracovat v květnu, bude v něm místo pro graffiti i pétanque

Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac
Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac

Neudržovaný stav prostoru vnitrobloku v centru města Hradec Králové mezi ulicemi Hořická a Dukelská bude brzy minulostí. Podle vedení královéhradecké radnice mají v květnu odstartovat stavební práce, které promění tento takřka půlhektarový prostor v novou relaxační zónu pro veřejnost. Město v projektu Skleněnky myslelo především na děti a jejich rodiče. Na své si ale přijdou i dospělí, třeba hráči oblíbené hry pétanque. Město pro financování úprav parku Skleněnka usiluje o získání dotace z Evropské unie.

Prostor budoucí Skleněnky sloužil historicky jako zahrada mateřské školy. Delší dobu už ale není využíván. „Kromě dětského hřiště v parku bude i koutek pro hráče pétanque. V lokalitě vznikne i krátká betonová zeď na graffiti a několik vodních prvků včetně prostranství pro pejskaře,“ popsal budoucí vzhled Jindřich Vedlich, náměstek primátora pro rozvoj města.

Radní na svém posledním zasedání odstartovali ostré přípravy před spuštěním stavby tím, že schválili zhotovitele díla, který předložil nejnižší nabídkovou cenu. „Stavba překročí částku 4 milionů korun, přičemž dotace z Evropské unie může pokrýt až 85 % ceny díla. O peníze jsme požádali z ROP Severovýchod,“ dodal Jindřich Vedlich.

Půjde zřejmě o nejmenší dílo, které v rámci IPRM vznikne. „Původní plán rekonstrukce parku počítal s využitím většího území a se zprůchodněním až směrem k terminálu, ale město nevlastní všechny potřebné pozemky. Prozatím alespoň vybudujeme část parku, kterou bychom rádi do konce roku otevřeli veřejnosti,“ vysvětlil Martin Soukup, náměstek primátora zodpovědný za majetek města.

Dodal ještě, že jednání s majiteli pozemků jsou mnohdy náročná a ze svých požadavků musejí ustoupit většinou obě strany. 

Město požádalo už před lety Hradečany o pomoc s výběrem vhodného jména pro tuto budoucí oddychovou zónu. Některé návrhy se shodovaly, jako „Duha" či „Centrální park", a jiné byly studnicí upřímné fantazie jednotlivců, jako například „Rozinka" či „Dukelský průsmyk".

Rada města se už tehdy přiklonila k názvu „park Skleněnka", se kterým se dále už bude pracovat do budoucna ve všech fázích spojených s realizací.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Park Skleněnka se otevře veřejnosti. Jak vypadá?


Nový park s dětským hřištěm začne od konce týdne sloužit lidem. Na klidné místo uprostřed městského centra se těší lidé z okolí už od loňského podzimu. Areál měl být totiž otevřen už v říjnu. Současný termín otevření připadá na páteční odpoledne a měnit se už nebude. Součástí…
Čtěte více

Park Skleněnka v centru Hradce se otevře už v zimě

Pravděpodobně už v zimě začne veřejnosti sloužit nový odpočinkový prostor v centru Hradce Králové - park Skleněnka. Ten od května vzniká ve vnitrobloku mezi ulicemi Dukelská, Hořická a Chelčického. Projekt přijde na více než pět milionů korun a většinu nákladů by měla…
Čtěte více

Nový park Skleněnka se začne stavět ještě letos

 Již v letošním roce by se měl v Hradci Králové začít stavět nový městský park Skleněnka. Umístěn bude ve vnitrobloku domů mezi ulicemi Hořická a Dukelská, poblíž Skleněné věže. Magistrát předpokládá, že nová odpočinková zóna bude sloužit především matkám s dětmi. …
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme