Na nový fotbalový stadion dá město příští rok 246 milionů, na opravu Velkého náměstí ani korunu

Velké náměstí se příští rok opravy nedočká
Velké náměstí se příští rok opravy nedočká | autor: hradeckralove.cz

Rekonstrukce Velkého náměstí, nový fotbalový stadion, oprava Severních teras či kostela sv. Mikuláše v Jiráskových sadech nebo zelená linka v centru zcela zdarma. To je jen stručný nástin priorit vedení města Hradce Králové pro následující čtyři roky, které byly podepsány na úterním zastupitelstvu.

Zastupitelé kromě toho schválili přebytkový rozpočet na příští rok a nastínili, jak bude město hospodařit v letech 2016 a 2017.

Bude pokračovat výstavba v okolí Aldisu, na Pouchově vznikne nová tělocvična

Z programového prohlášení na roky 2014 až 2018 vyplývá, že město hodlá investovat tučné sumy hned v několika různých oblastech. Vedení Hradce si nevytyčilo nijak nízké cíle. Do konce volebního období hodlá dát konečně do pořádku několik let slibované Velké náměstí, které by mělo projít radikální rekonstrukcí. Zatím jde ale pouze o plán. Příští rok totiž z rozpočtu na opravu náměstí nepůjde ani koruna. 

„Budeme vyvíjet tlak na příslušné státní instituce s požadavkem výstavby hlavních dopravních tepen v okolí města, konkrétně R 35, D 11, Severní tangenty a Jižní spojky, budeme usilovat o vytvoření 1 000 nových pracovních míst ve městě, chceme využít očekávaného zájmu investorů spojeného s dokončením dálnice,“ píše se mimo jiné v prohlášení na další čtyři roky.

Jenom v roce 2015 dá město do fotbalového stadionu 246 milionů

Město hodlá připravit studie rekonstrukce a revitalizace hlavních městských tříd. Z oblasti investic stojí za zmínku například nový fotbalový stadion, na který si město ve svém rozpočtu na rok 2015 vyhradilo 246 milionů korun. Ve čtyřletém plánu je pak také uvedena rekonstrukce Gayerových a Vrbenského kasáren, Severních teras či Žižkových sadů. Nové vedení města rovněž v tomto období přislíbilo opravu Základní umělecké školy Střezina, novou tělocvičnu na Pouchově, výstavbu Hradubického biomedicínckého centra nebo pokračování výstavby v okolí kongresového centra Aldis.

Zelená linka pojede centrem Hradce Králové zcela zdarma

Nové vedení města by také v budoucnu rádo zveřejňovalo podrobné informace o veřejných zakázkách na svém webu.

Velkých změn bychom se jednou mohli dočkat také v oblasti dopravy. Vedení Hradce se v následujících letech bude snažit prosadit zelenou linku v centru města, která by jezdila zcela zdarma, bezplatné cestování v MHD by si mohli také užívat senioři nad 70 let. Řešit se bude i parkování. Například na přeplněných sídlištích nebo u fakultní nemocnice.

V oblasti sportu, který má nyní na starosti náměstek Milan Jaroš, se obyvatelé Hradce dočkají zřízení herních vodních fontán pro nejmenší v sídlištích, kutilské dílny pro veřejnost či rozšíření cyklostezek v městských lesích. Změn se dočká také oblast školství, která rovněž nyní spadá pod náměstka Jaroše. Například ve Svobodných dvorech by měla do konce roku 2018 vzniknout nová mateřská škola.

Nejvýznamnější investiční akcí roku 2015 je rekonstrukce křižovatky u Koruny

Pro plánované změny schválilo vedení města také rozpočet, který by měl v příštím roce pracovat s celkovými příjmy 2,043 miliardy
korun a s přebytkem 38 milionů. Nejvýznamnější investiční akce příštího roku bude rekonstrukce křižovatku u Koruny, za kterou město zaplatí 80 milionů korun. Na opravy zimního stadionu hodlá město v příštím roce dát téměř 2,5 milionu korun, za více než 14 milionů korun koupí Divadlo Drak.

„Nově budou do rozpočtu zařazeny finanční prostředky na realizaci cyklostezky v Pileticích a na rekonstrukce nemovitostí využívaných školskými zařízeními či průběžně na opravy zimního stadionu,“ doplnila mluvčí. "Rozpočet je postaven tak, aby město fungovalo, aby byly řádně a včas hrazeny úvěry a aby se dodrželo financování podle rozpočtového výhledu," dodal Zdeněk Fink, primátor města. Pro rok 2016 je opět uvažováno o přebytkovém rozpočtu, v roce 2017 by mohl mít Hradec Králové rozpočet vyrovnaný.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

ZVEME: Bude se běhat, hrát fotbal, jíst čokoláda a řádit v maskách

O víkendu se bude v Hradci Králové sportovat i kulturně žít. Votroci odehrají derby s Pardubicemi, poběží se jarní běh v novohradeckých lesích. Ve Futuru můžete navštívit Čokoládový festival, děti můžete vzít na Velikonoční pohádku, karneval nebo koncert Štístka a Poupěnky.
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme