Na nové cyklostezky dá kraj 10 milionů korun, čerpat mohou obce i spolky

Labskou stezkou projelo loni 230 tisíc lidí
Labskou stezkou projelo loni 230 tisíc lidí | autor: hradeckralove.cz

Kvůli stále se zvyšujícími počtu cyklistů hodlá kraj v příštích letech podporovat rozkvět cykloturistiky a přispěje částkou 10 milionů korun na vybudování dalších cyklostezek. Peníze by měly jít hlavně na podporu zpracování stavebních dokumentací a územních řízení. V ojedinělých případech už i k realizacím staveb. O dotaci od kraje mohou žádat obce, města, dobrovolné svazky obcí i další subjekty.

Královéhradecký kraj částku 10 milionů korun vloží do dotačního fondu, ze kterého mohou čerpat například města, obce nebo další subjekty, které patřičně prokáží důvod své žádosti. Dotační program bude vyhlášen od 1. srpna do 11. září 2015. Finanční příspěvek by měl jít převážně na zpracování dokumentací a územních řízení. „Máme v plánu dále rozšiřovat čtyři dálkové cyklotrasy, které již v kraji máme a také zvyšovat jejich bezpečnost. Zájem turistů o náš kraj má pak pozitivní ekonomický dopad i například v podobě vzniku nových stravovacích, občerstvovacích či ubytovacích zařízení v okolí cyklostezek,“ uvedl náměstek hejtmana Otakar Ruml, který je odpovědný za oblast cestovního ruchu.

Kraj cyklodopravu podporuje kvůli stále vzrůstajícímu zájmu o cyklistiku. Například během loňského roku Labskou stezku v kraji, která po svém kompletním dokončení spojí německé Drážďany, Ústí nad Labem, Mělník, Poděbrady a Pardubice a dále pak Hradec Králové, Kuks a poté povede směrem na sever, navštívilo 230 tisíc turistů. „To je pro nás jasným znamením, že je o turistiku a cykloturistiku v kraji velký zájem a v činnostech podporujících další rozšiřování a budování cyklostezek tak budeme pokračovat,“ uvedl náměstek Ruml.

Nejvíce vytížený úsek Labské stezky byl kolem lokality Věkoše. Za loňský rok je Labská stezka na třetím místě mezi nejnavštěvovanějšími dálkovými cyklotrasami v České republice a předpokládá se, že by se mohla dostat ještě výše. Oproti předloňskému roku stezku minulý rok navštívilo ještě o 30 tisíc lidí více.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více

Budoucí centrum ve Vrbenkách bude laboratoří nápadů. Muzeum chce víc komunikovat s veřejností

Zchátralá Vrbenského kasárna by se měla proměnit v unikátní kulturně kreativní centrum, které bude z regionálního i nadregionálního pohledu výjimečné. Královéhradecký kraj chce jejich rekonstrukci financovat také pomocí dotace z Národního plánu obnovy. Z výzvy na Rozvoj…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme