Na náměstí 28. října se bude ještě pracovat, řeší se i osvětlení

stavební práce omezily provoz náměstí téměř na 18 měsíců
stavební práce omezily provoz náměstí téměř na 18 měsíců

Ačkoliv provoz na náměstí 28. října v Hradci Králové se již vrací do vlastních kolejí a lidé jej mohou po více než roční pauze konečně užívat téměř bez omezení, stavební práce ještě nejsou zcela dokončeny. Podle magistrátu jde však spíše o drobné úpravy, které budou řešeny v jarních měsících.

Stavební firma sankce nedostane

I přesto, že se rekonstrukce náměstí 28. října oproti původním předpokladům protáhla, nehodlá město dodavatele stavby sankcionovat. "Sankce vůči firmě Sovis kvůli pozdnímu předání nebyla uplatněná," potvrdil náměstek primátora Jindřich Vedlich. Jak upřesnil, společnost byla schopná prokázat, že zdržení bezprostředně souvisí s rekonstrukčními pracemi na podzemních garážích České pojišťovny. Pokud by se oprava izolací garáží dělala až po opravě náměstí, musela by se nová dlažba nad garážemi opět rozkopat.

Čeká se na tržnici, dlažbu a lavičky

V současné době ještě není zcela zkompletována dlažba. Kamenné desky je potřeba ještě lépe usadit a zaspárovat. Je nutné instalovat také dvě velké lavičky. Podle náměstka Vedlicha jsou lavičky již připraveny na místě, ale zatím pouze zabalené odolávají povětrnostním vlivům a vandalům. Do provozu bude nutné uvést také novou tržnici. Také v tomto případě se čeká na jarní počasí.

Stále se řeší osvětlení

Kromě výše uvedených drobností má město v plánu dořešit ještě osvětlení. Nové lampy na náměstí a přilehlé Dukelské třídě sice vyhovují normám a odpovídají projektové dokumentaci, intenzita osvětlení se však jeví jako nedostatečná. Připomínky tak mají jak občané, tak odborníci. Podle nich je světelný kužel příliš úzký a světlo proto nedopadá souvisle na celou plochu. Sloupy osvětlení měly být vyšší a stříbrné, nikoliv černé. Město podle Vedlicha již začalo problém řešit a chystá během několika nejbližších měsíců úpravy, které by měly světelný tok navýšit o dalších 50 procent a zároveň jej učinit více rovnoměrným. "V žádném případě to již nebude takový tmavý tunel jako teď," uvedl pro Českou televizi Vedlich.

Rekonstrukce náměstí 28. října a přilehlých ulic Dukelská a S.K. Neumanna probíhala v centru Hradce Králové již od roku 2012. Jednalo se o jednu z největších investičních akcí hradeckého magistrátu v současném volebním období. Celkové náklady přišly na přibližně 93 milionů korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
16.1.2014 08:16
Eva (neregistrovaný)
náměstí 28. října - zázemí pro tržnici
Dobrý den, jen doufám že dojde ke změně vzhledu buňky, která bude poskytovat zázemí pro trhovce. Podivná šedá krabice moc krásy nepobrala.
16.1.2014 10:54
Radim (neregistrovaný)
Neměl být na náměstí nějaký potok dle původních plánů?
16.1.2014 11:11
Nika (neregistrovaný)
RE:
že by nějaký další soutok?
17.1.2014 13:37
Robert (neregistrovaný)
RE:
Je tam, jen si ho kvůli ročnímu období teď neužijeme...je to takový kanálek v zemi, když jdete od Tesca směrem ke kostelu. Potokem bych to ale nenazýval :-)
16.1.2014 12:37
Hanka (neregistrovaný)
Náměstí je v současné podobě hnusná betonová plocha, to se teda (na rozdíl od nádraží a terminálu) fakt nepovedlo. Ale prachy jsou prachy
19.1.2014 14:30
Betule (neregistrovaný)
Náměstí 28.října
Jak je možné, že město neuplatní sankce, každému je jasné , že tato stavba byla uměle natažená, pracovní morálka tam byla hrozná a je vidět, že to prochází. další bod je úklid pod novými stojany na kola, drží se tam takový binec a ten pán co chodí s tím vysavačem, tak ten jen chodí, je tam rozbité sklo, již od silvestra-v S.K. Neumanna. Kdo navrhoval ty stojany, tak by měl vrátit diplom, nebo tam jít sám uklízet.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme