Na modernizace hradeckých základních škol putují miliony

Základní škola ve Svobodných Dvorech.
Základní škola ve Svobodných Dvorech. | autor: zssvobodnedvory.cz

Během následujících měsíců dojde k výrazným stavebním změnám v hradeckých školách. Práce již probíhají v ZŠ Bezručova a ZŠ Mandysova, další v pořadí se novinek dočká ZŠ Svobodné Dvory. Bezbariérově se propojí jednotlivé prostory a podlaží školy, ve vybraných učebnách se objeví nová moderní technika a nábytek.

Změny budou patrné také v okolí Základní školy Nové Dvory, kde dojde ke zpevnění venkovních ploch a instalaci vsakovací jímky. Vítěze výběrového řízení, společnost MATEX s nabídkovou cenou 14,8 milionu korun bez DPH, schválila v úterý rada města Hradec Králové, koncem srpna výsledek tendru definitivně potvrdí zastupitelé. Práce by pak mohly začít na jaře příštího roku.

„Tyto stavební úpravy se dotknou jak interiéru školy, tak jejího okolí. Chystáme se zmodernizovat učebny a zajistit bezbariérovost budovy, novinkou bude propojení podkroví, které se v současné době nevyužívá. Zahájení přípravných prací je plánováno od 1. ledna příštího roku, stavební práce by pak měly začít na jaře. Jakmile celou věc schválí zastupitelé, poběží potřebné lhůty spojené s podpisem smlouvy. Zároveň bude třeba upravit školní rok tak, aby byla zkoordinována výuka i stavební práce, o této věci se chystáme ještě s vedením školy jednat,“ říká náměstek primátora pro oblast investic Jiří Bláha. 

„Město na tuto investiční akci plánuje využít dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Žádost o dotaci bude odevzdána do konce srpna,“ dodává náměstkyně pro oblast dotací Monika Štayrová.

Modernizuje se i ZŠ Bezručova a Mandysova

Podobná modernizace ve výši 22 milionů korun nyní probíhá v ZŠ Bezručova a ZŠ Mandysova. Tyto stavební úpravy byly zahájeny během léta a dokončení je plánováno na jaře příštího roku.

„Chceme neustále zvyšovat kvalitu zázemí pro vzdělávání hradeckých žáků, tudíž postupně dochází k modernizování škol. V ZŠ Bezručova i v ZŠ Mandysova budou upraveny učebny a zřízen bezbariérový přístup. Někde je bezbariérovost řešena rampou, jinde budou instalovány výtahy. Počítá se také s vybudováním bezbariérových toalet. Kromě toho dojde k náhradě starého vybavení novým. Žáci se tak budou moci těšit na nové lavice, sedací nábytek, skříně nebo vymalované třídy. Doufám, že do začátku školního roku se stavebním firmám vše podaří zkoordinovat tak, aby nijak nedocházelo k omezení provozu škol,“ sděluje náměstek primátora pro oblast školství Martin Hanousek. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Do ulice V Kopečku se opět vrátí stroje. Budou se opravovat kanalizace a vodovody

Od zítřka budou opět zahájeny práce na obnově vodovodu a kanalizace V Kopečku, které byly přerušeny zimní technologickou přestávkou. Společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové dokončila obnovu vodovodu a kanalizace v ulici V Kopečku s koncem listopadu a nyní bude pokračovat…
Čtěte více

Velké náměstí by mohlo mít novou podobu. Do diskuze se zapojila i veřejnost

Sdílená zóna pro chodce, cyklisty i automobily, zeleň, nové osvětlení či zázemí pro konání akcí. Nejen tyto prvky přináší nový koncept studie rekonstrukce Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Město chce původní projekt upravit a doplnit o nové přístupy a…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme