Na magistrát chodí petice za peticí

Hradec Králové se topí v peticích nespokojených obyvatel. I tak by se dal popsat současný stav v Hradci Králové. Jen za letošní rok musí Magistrát řešit už 14 petic, které podepsaly tisíce lidí. Většina akcí ale vyzní úplně naprázdno.

Podle hradeckých radních mají občané na své prosby právo. Jak se ale zdá, město peticím příliš velký význam nepřikládá a velké množství je spíše na škodu. „V poslední době se s peticemi roztrhl pytel. To je legitimní, lidé na to mají samozřejmě právo. Ale devalvuje se tak jejich vážnost a hrozí riziko, že budou projednávány formálně. Může nám uniknout závažný problém,“ řekl Hradeckému deníku náměstek primátora Josef Malíř. Jako příklad z poslední doby radní uvádějí petici proti častému sekání trávy. Podle signatářů petice tráva poté rychleji žloutne. "Jenže kdybychom vyhověli, tak tu za chvíli máme petici od alergiků, že se tráva neseče dost často," říká Malíř.
Jiná petice si nedávno stěžovala na nepraktickou kamennou dlažbu. „Tomu já jako ženská rozumím. Taky mi nevyhovuje. Musela jsem přestat nosit tenké podpatky. Když jsem takhle zničila dvoje boty, tak jsem to vzdala. Až budeme dávat připomínky k nějakému novému námětu architektů, tak si na to určitě vzpomenu,“ řekla Hradeckému deníku náměstkyně primátora Pavla Finfrlová.
Mezi další petice z poslední doby patří i ty za základní školu Jih, proti systému parkování nebo proti způsobu prodeje městských bytů. Úspěch slavily v minulosti petice proti stavbě 14 metrů vysokého pomníku bývalého starosty Františka Ulricha, díky hradeckým občanům také nebyla zbourána vila Anička, ve městě nevznikla ani zinkovna plechu. O řadě protestů jsme vás už informovali.
„Nejhorší je, když se sejdou petice pro a proti. S tím neuděláte nic. Jako třeba spor v Uhelné ulici, kde kořeny stromů ničí léta rodinné domy. Lidé ze sousedních paneláků si ale jejich pokácení nepřejí,“ popsala deníku někdy těžké rozhodování náměstkyně Pavla Finfrlová. Podle mluvčího magistrátu Václava Svobody jsou některé petice radním směřovány zbytečně: „Je spousta věcí, které nemůže město ovlivnit. A v dalších případech je podle mne lepší oslovit přímo komisi místní samosprávy, aby takové věci jako třeba opravu chodníku s magistrátem vyřešila.“

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
28.8.2009 09:19
Dan (neregistrovaný)
Tak tohle je PR článek, jak vyšitý, a ještě s nádechem arogance :D:D:D
1.9.2009 08:51
R35P3CT (neregistrovaný)
Vy jste si fakt vážně mysleli, že petice proti sekání trávy byla myslena vážně? Mysleli? Jé, to je hezký :D

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme