Štítky: | Krimi | Policie Hradec Králové |

Na Hradecku se množí vloupání do sklepů, v jednom dni zloději vykradli šest sklepních kójí

Poškozený vchod do sklepa | Foto: PČR
Poškozený vchod do sklepa | Foto: PČR

V Královéhradeckém kraji, na Hradecku a v Hradci Králové vůbec se za poslední měsíc výrazně zvýšil počet vloupání do sklepů především v panelákových a obytných domech. Policie České republiky dokonce v jednom jediném dni zaznamenala na šest takových případů jenom v Hradci Králové.

Policisté proto vydali několik rad, jak zamezit vloupání či alespoň minimalizovat škody, když už nás zloděj navštíví.  

Sklepní kóje ve společných prostorech domů, odkud nenechavci kradou jízdní kola, sportovní potřeby, nářadí či jiné uložené cenné věci, se v posledních měsících opět staly oblíbeným terčem nezvaných návštěvníků. „Například 11. listopadu 2013 přijali policisté v Hradci Králové oznámení o vloupání do šesti sklepních kójí, při kterých byla poškozeným způsobena škoda více jak 60 tisíc korun,“ informoval Jan Čížkovský z Police ČR. Nenechavé ruce zlodějů si ve výsledku odnesly deset jízdních kol, čtyři plechové disky i s pneumatikami, přilbu a vysavač. „Policisté řeší i případy, kdy zloděj odcizí z jediné sklepní kóje věci v hodnotě 100 tisíc korun,“ upozornil policista Čížkovský.

Objasnění takové krádeže se poškozený často vůbec nedočká. „Zloději využívají snadnou dostupnost cenných věcí uložených v kójích, které jsou v původní dokumentaci nazývány jako „potravinové sklípky“. Tento název vystihuje přesně to, za jakým účelem a s jakou bezpečnostní ochranou byly tyto leckde „dřevěné klícky“ budovány,“ podotknul za Policii ČR Jan Čížkovský. 

Policie radí, jak zvýšit bezpečnost v domě i odolnost sklepů proti nezvaným hostům

  • Do sklepů neukládejte cenné věci či hodnotné sportovní vybavení.
  • K jejich uskladnění využívejte pokud možno zděných uzamykatelných místností, komor na chodbě u bytů, či komor v bytech.
  • Čas od času, dle počtu změn obyvatel ve vchodu, zvažte výměnu zámkové vložky vchodu do domu a dveří ve společných prostorech.
  • Zamezte vstupu cizích lidí, nepouštějte cizí lidi do domu, kteří přes domovní telefon pod různou záminkou požadují otevření vchodu – ověřte si jejich důvod.
  • Zvažte uzamykání vstupních dveří do domu i ostatních dveří v domě.
  • Instalace bezpečnostního kování na vstupních dveřích vchodu i na dveřích v suterénu domu velmi znesnadní pohyb zloděje.
  • Je vhodné rovněž uzamykáním dveří v chodbách zamezit v pohybu ve sklepních prostorech jednotlivých vchodů v obytném – panelovém domě (pokud tím nedojde například k ohrožení požární bezpečnosti).
  • K uzamčení sklepní kóje využívejte masivní zámky, cylindrické zámkové vložky, uzamykatelné závory, či uzamykací mechanismy, u kterých zloděj nemá možnost dostat se k třmenu zámku. Vhodná je vzájemná kombinace těchto prvků.
  • Pokud použijete masivní visací zámek, tak zvažte i instalaci masivních oček - petlice na dveřích kóje – „zabezpečení je tak silné jako jeho nejslabší článek“.
  • Neumožňujte zlodějům výhled do kóje – včetně pohledu z horní strany.
  • I ve sklepní kóji jízdní kolo uzamykejte masivním zámkem k pevnému předmětu (instalace masivních kovových ok do podlahy, či ke kovové konstrukci kóje).
  • Bezpečnost vchodu i sklepní kóje zvýší instalace kamerového systému, či elektronického zabezpečovacího systému.
  • Nebuďte lhostejní k pohybu cizích osob ve vašem vchodu, při zjištění podezřelých osob informujte o jejich pohybu Policii ČR.
  • Rovněž věnujte pozornost i jiným podezřelým okolnostem – podezřelé zvuky ze sklepních prostor, stěhování věcí cizími lidmi a další.
  • Doporučené prvky vzájemně kombinujte, nezapomeňte rovněž na vhodné pojištění věcí, či úložných prostor.
  • Pokud zjistíte, že došlo k vloupání do sklepní kóje, nevstupujte do ní (pokud to není nezbytně nutné), neuklízejte a věc oznamte na Policii ČR.
  • Jako poslední poznatek uvádíme ten, že pokud zloděj v kóji narazí na jízdní kolo, ze kterého je demontované sedlo, bude na něm jen stěží odjíždět. 

(Zdroj doporuční: Policie ČR, KŘP Královéhradeckého kraje)

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Muž svěřil klíče od bytu řemeslníkům a nestačil se divit, jaké má nocležníky

Obyvatelé jednoho z hradeckých domů zavolali městskou policii na ženu, která je obtěžovala na chodbě, kde dokonce vykonala potřebu. Tvrdila, že si v domě pronajímá byt, ale neměla klíče ani žádné doklady. 
Čtěte více

Hradecká seniorka historce o nehodě syna neuvěřila, jiným podvodníci sebrali statisíce

Když třiadevadesátileté ženě z Hradce Králové zazvonila před Štědrým dnem telefonní pevná linka, vyprávěl jí neznámý muž smyšlenou historku o nehodě jejího syna a chtěl zaplatit 300 tisíc. Seniorka naštěstí neuvěřila. Tak obezřetný ale nebyl muž z Hradecka, který přišel o …
Čtěte více

V Malšovicích se potulovaly krávy, splašenou musela zastřelit zásahová jednotka

Celé středeční odpoledne zaměstnávalo hradecké policisty a hasiče stádo krav, které v Hradci Králové utekly během překládání kamionu nedaleko Všesportovního stadionu. Hasiči varovali obyvatele i školy v okolí, zvířata mohla být nebezpečná. Čtyři krávy se po dlouhých šesti…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme