Na hradeckém letišti vznikne výcvikové centrum pro hasiče

Národní centrum pro krizovou připravenost a výcvik složek integrovaného systému má vzniknout do roku 2013 na letišti ve Věkoších. Projekt za zhruba dvě miliardy korun schválila Evropská komise na konci loňského roku a z fondů Evropské unie se má financovat 85 procent nákladů. Zahájení výstavby se plánuje na jaro 2010.

Projekt se nyní nachází ve fázi záměru a jeho cílem je vytvoření centralizované infrastruktury pro jednotný celostátní systém vzdělávání a výcviku složek IZS. „Česká republika je jednou z posledních zemí Evropské unie, která zatím výcvikové centrum nemá,“ uvedl vedoucí oddělení jednotek požární ochrany Pavel Dekret. Hradec Králové byl vybrán pro výhodnou polohu z hlediska dopravní obslužnosti. Umožňuje i spolupráci s odborníky z vysokých škol a využití jejich potenciálu. „V blízkosti Hradce také sídlí Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, který by se měl do Národního centra přestěhovat,“ sdělil Pavel Dekret. Unikátní středisko bude vybudováno v části bývalého vojenského areálu s navazujícím regionálním letištěm. „Městské zastupitelstvo bude záměr schvalovat na jednání 16. prosince. Město převede pozemky jen za náklady. Prostor, kde  se  plánuje  stojánka pro humanitární pomoc, zůstane zachován,“ řekl primátor Otakar Divíšek.
Moderní centrum bude sloužit také policii či zdravotnické záchranné službě. Ročně  se zde proškolí minimálně dva tisíce osob. Projekt podpoří rozvoj podnikatelské sféry. „Přinese až 500 pracovních míst např. v restauračních službách nebo údržbě,“ dodal Dekret.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme