Na Chlumu se bude opět válčit

Letošní akce u příležitosti 139. výročí prusko-rakouské bitvy na Chlumu na Královéhradecku z roku 1866 nabídnou návštěvníkům kromě dvou ukázek střetu historických jednotek například i ohňový průvod či pietní akt u pomníku padlých vojáků. Celkem se akcí, které se v Hradci Králové a na Chlumu uskuteční 1. a 2. července, zúčastní asi 360 členů vojenských historických klubů, řekl dnes v Hradci Králové novinářům spoluorganizátor Radek Balcárek.
Vzpomínkové akce začnou v pátek 1. července v 19:30 v hradeckých Šimkových sadech, kde se bude konat ukázka střetu vojsk u zachovalého ravelínu, tedy pevnostního objektu, poté se uniformované jednotky přesunou na Chlum, kde se uskuteční koncert historických hudeb, pochodňový průvod a ohňostroj pod rozhlednou. V sobotu 2. července program začne v 10:00, kdy na Chlumu bude možné navštívit historické polní ležení, vlastní bitevní ukázka začne ve 14:00.
"Připravena je scéna z boje o obec Máslojedy, kde se připravoval rozhodující úder při útoku na Chlum. Kromě 360 členů klubů vojenské historie se zúčastní také necelé dvě desítky jezdců na koních, připraveny jsou také pyrotechnické efekty," řekl Balcárek. Podle organizátorů jsou letošní vzpomínkové akce přípravou na jubilejní 140. ročník, který by měl nabídnout rozsáhlejší podívanou. Ukázky bitevní scény na Chlumu jsou mezi veřejností vyhlášené, například loni střet nadšenců v historických uniformách sledovalo asi 6000 diváků.
V bitvě u Hradce Králové se 3. července 1866 utkala pruská a sasko-rakouská vojska v rozhodujícím střetu války o nadvládu v německých zemích a střední Evropě. V krvavé bitvě stálo proti sobě zhruba téměř 440.000 vojáků, během několikahodinové bitvy zemřelo, bylo zraněno či zajato více než 50.000 vojáků. Zabito bylo také 6000 koní.

Vstupné do prostoru bitevní ukázky v pátek 1. července 2005 v Hradci Králové v Šimkových sadech 30,- Kč, děti a studenti 10,- Kč. Na celý program vzpomínkových akcí lze zakoupit vstupenku za 80,- Kč, děti a studenti 20,- Kč, která platí pro vstup na obě bitevní ukázky v Hradci Králové i na Chlumu, do muzea i na vyhlídkovou věž na Chlumu dne 2. července 2005.
 
V sobotu 2. července bude zajištěna kyvadlová doprava Hradec Králové - Chlum a zpět. Odjezdy autobusů z Hradce Králové od 9 hodin ze Sladkovského ulice u hlavního nádraží naproti budově VČE přibližně v půlhodinových intervalech, zpět z obce Chlum po skončení bitevní scény cca od 15.30 hod.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme