Na Bílou věž i v říjnu

Turisté i Hradečani dostali na začátku podzimu dobrou zprávu. Bílá věž zůstane letos otevřená déle. Běžně se vyhlídka na hradecké dominanty a široké okolí východních Čech zavírá už na konci září. Letos bude ale věž přístupná až do konce října.

Bílá věž patří mezi nejoblíbenější hradecké památky. Ročně ji podle údajů ministerstva kultury navštíví téměř 20 tisíc lidí. „Je příznivé počasí, které by mělo ještě nějaký čas vydržet. O návštěvu Bílé věže je navíc stále zájem, takže jsme se rozhodli nechat ji otevřenou ještě celý říjen,“ řekl Hradeckému deníku Milan Pavliš z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která provoz královéhradecké dominanty zajišťuje.
Zájemci se navíc mohou podle Pavliše těšit na noční prohlídku. Ta se uskuteční už první říjnovou sobotu 3. října 2009. Bílá věž nabídne pohledy na noční město a okolí od 22 hodin do půlnoci. Právě večerní a noční otvírací doba patří mezi nejoblíbenější, je však spíše výjimkou. Bílá věž se na noční prohlídky otevírá v sezoně vždy jen jednou za měsíc.
Bílá věž, která patří mezi nejvýznamnější hradecké dominanty, je 72 metrů vysoká a na její ochozy vede 233 schodů. Její stavba z bílého hořického pískovce začala v roce 1574 a práce pokračovaly až do roku 1596. Ve čtvrtém patře věže je zavěšen druhý největší zvon v České republice, Augustin, odlitý už v roce 1509 a do zvonice věže umístěný v roce 1581.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme