Myšlenka na pojmenování náměstí po Havlovi neutuchá

Nápad na pojmenování některého z náměstí v Hradci Králové po nedávno zesnulém Václavu Havlovi se objevil již v prosinci loňského roku krátce po Havlově smrti. Po měsíci se zdá, že je ticho pěšině, přesto podle primátora Finka bude město tuto myšlenku iniciovat.

Pro přejmenování bylo vybráno současné Náměstí Svobody. "Toto náměstí je výhodné, protože leží v centru a není na něm mnoho adres," uvedl primátor Zdeněk Fink s tím, že na náměstí je jen několik domovních vchodů, sídlí zde pár firem a univerzita. Přejmenování by tak nebylo příliš komplikované a nedotklo by se velkého množství lidí. Případnou změnu jména ale musí schválit zastupitelstvo.

O termínu dosud rozhodnuto není. "Jedná se o změnu na několik století, nějaké měsíce už nehrají roli," usmívá se primátor. Osobně by preferoval uskutečnit oficiální přejmenování v souvislosti s vernisáží Nábřeží sochařů, která proběhne na konci července. "Jednali jsme již s organizátory a ti souhlasí, že by nová expozice mohla být věnována právě osobě Václava Havla," doplnil primátor.

Kromě náměstí se uvažovalo i o přejmenování jiných objektů či institucí, například škol nebo knihovny. Pojmenování knihovny by ale podle vyjádření primátora bylo problematické, protože již jedna taková v Praze existuje.

Přejmenování náměstí má mezi veřejností své příznivce i odpůrce. O vašem názoru můžete diskutovat na našem fóru

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme