Štítky: | Kultura | Muzeum východních Čech |

Muzeum východních Čech sbírá vzpomínky, vznikne živá paměť na rok 1989

Vzpomínky na revoluci | Zdroj: MVČ
Vzpomínky na revoluci | Zdroj: MVČ

Máte doma dobový tisk, reklamní letáky či transparenty z 80. let? Pohledy, jízdenky na MHD nebo lístky na koncerty a další předměty, které dokumentují život kolem roku 1989? Přesně takové předměty se budou v sobotu 9. listopadu sbírat v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. V budoucnu se z nich poskládá živá vzpomínka na přelomové události 80. let nejen v Hradci Králové a České republice, ale také v kontextu Evropy. Muzeum východních Čech se totiž zapojilo do celoevropského muzejního projektu Europeana 1989.

Vzpomínky na 80. léta začínají sbírat od místních obyvatel v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Obyvatelé města, kteří mají předměty, fotografie, vzpomínky či jiné záznamy, které připomínají dění od 80. let do rozpadu ČSFR, je mohou přinést do hradeckého muzea a stát se tak součástí kulturní paměti našeho národa a dokumentovat minulost a současnost jako generační výpověď.

Zapojit do sbírkové akce se může doslova každý – jednotlivec i rodina. „Možností, jak se zapojit, je několik. Tou první je zaslání fotografie předmětu, zapsané vzpomínky nebo naskenovaného dokumentu ve formátu jpg prostřednictvím aplikace www.esbirky.cz v průběhu října a listopadu 2013,“ popsala Dana Mylerová z muzea. 

Druhou možností, jak se mohou zájemci zapojit, je zúčastnit se v sobotu 9. listopadu sbírkového dne a přímo do muzea donést své vzpomínky. „Přinesené předměty mohou jejich majitelé v muzeu zanechat a rozšířit tak jeho hmotné sbírky,“ doplnila Dana Mylerová a dodala, že získané virtuální i skutečné předměty obohatí příští rok výstavu k 25. výročí Sametové revoluce v Muzeu východních Čech v Hradci Králové.

Sbírat vzpomínky svých rodičů a prarodičů mohou i mladší ročníky

Do sbírání vzpomínek na „osmdesátky“ chtějí pracovníci muzea zapojit také žáky a studenty ze základních a středních škol v Hradci Králové. „Úkolem žáků bude sesbírat vzpomínky rodičů, prarodičů, známých, prostě všech, kdo pamatují události listopadu 1989, a podložit je různými materiály jako jsou fotografie, novinové články, dokumenty, plakáty, 3D předměty,“ popisují nápad na zapojení mladších ročníků pracovníci muzea.

Sebrané předměty mohou děti a studenti vložit jako digitální kopie do sbírky Národního muzea a ty se pak stanou základem pro školní výstavu.

Vzpomínky doneste už tuto sobotu

Vzpomínky na 80. léta se budou v Hradci Králové sbírat v Muzeu východních Čech v sobotu 9. listopadu od 10 do 18 hodin. Součástní sobotní akce bude také promítání českého filmu Občanský průkaz, ve kterém se na 80. léta a přelom k demokracii také vzpomíná. 

Podělit se o svou paměť mohou lidé nejen v Hradci Králové, ale také v Plzni, Praze, Olomouci nebo Opavě. Podobné sbírkové dny proběhly již v Polsku, pobaltských státech, Rumunsku a jsou připravovány také v Německu a Maďarsku. Sbírání vzpomínek se totiž stalo součástí celoevropského projektu dokumentace událostí roku 1989 s názvem Europeana 1989.

Poznámka z Muzea východních Čech

Přispět do celostátní sbírky mohou lidé osobními vzpomínkami, například: fotografie, plakáty, transparenty, letáky, nálepky, pohlednice, dokumenty, ale i běžné předměty (jízdenky, speciální oděv, móda, hračky), ke kterým se váží vzpomínky na tuto dobu. Naopak nepřispívejte materiálem, který je chráněn autorským právem: celostátně distribuované plakáty (např. „Havel na Hrad“), novinové výstřižky, fotografie známých autorů. Prosíme, ujistěte se, že máte autorská práva ke svým památkám, případně, že nepodléhají autorským právům. Nahráním svých památek souhlasíte s jejich volným zveřejněním na internetu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Muzeum plné hraček potěší malé i velké návštěvníky

Hradecké muzeum nyní nabízí novou výstavu, která potěší děti ale hlavně dospělé návštěvníky, kteří si připomenou, s čím si jako malí hráli. Nostalgická výstava představuje hračky z převážně 2. poloviny 20. století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Kromě panenek, plyšových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme