Muzeum bitvy na Chlumu bude mít další výstavní sál

O druhý výstavní sál s novými exponáty, informační centrum, sociální zařízení pro návštěvníky a technické zázemí pro správu celého areálu se do konce příštího roku rozšíří Muzeum války 1866 na Chlumu u Hradce Králové. Památková zóna patří mezi oblíbené turistické cíle v kraji, zejména na rekonstrukci krvavé bitvy mezi pruskými a rakouskými vojsky se každoročně přijdou podívat tisíce lidí. Přístavba muzea vyjde na více než 34 milionů korun.

"Náklady na přístavbu muzea půjdou především z fondů Evropské unie. Z oblasti rozvoje cestovního ruchu se podařilo na tento projekt získat přes 31 milionů korun," řekl radní Královéhradeckého kraje Jiří Vambera. Do konce roku by měla být dokončena část hrubé stavby. Projekt přístavby počítá s tím, že se muzeum rozšíří o druhý výstavní sál, kam budou umístěny další památky z války 1866. V sále se budou moci konat i audiovizuální prezentace. "Umístíme tam nové exponáty. Pravděpodobně do nového sálu přesuneme zvenčí i některé vzácné pomníky, které nyní poškozuje počasí i zloději," dodal Zahradník.

Muzeum války na Chlumu bylo postaveno v roce 1936. Přestože v roce 1996 prošlo rekonstrukcí, nevyhovuje již potřebám návštěvníků a má rovněž nedostatečné technické zázemí. Návštěvníkům muzea bude po dokončení stavby sloužit také nové sociální zařízení a informační centrum. Součástí stavebních úprav bude i vybudování provozního zázemí pro správu památníku – dílnu, sklady, šatny, garáž a kancelář.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme