Můžete hlasovat o projekty, které zvelebí Hradec. První ročník participativního rozpočtu - Pro (buď) Hradec byl zahájen

Projekty zvelebí město.
Projekty zvelebí město. | autor: MMHK

Celkem 49 návrhů projektů od Hradečanů se sešlo na hradeckém magistrátu. Jde o návrhy, jak zatraktivnit město. To vše v rámci prvního ročníku participativního rozpočtu - Pro(buď) Hradec. Část z nich ale nesplnila podmínky a občané tak budou moci vybírat z 21 projektů. Od 16. září do 20. října bude spuštěno hlasování, ve kterém obyvatelé města rozhodnou o vítězných projektech, které město následně i zrealizuje. Hlasování bude probíhat přes aplikaci Munipolis a na webové stránce www.probudhradec.cz. Město vyčlenilo na tyto projekty v letošním roce celkem deset milionů korun.

V průběhu podávání návrhů byl k dispozici koordinátor participativního rozpočtu, který je s navrhovateli v kontaktu. O tom, který projekt se uskuteční, rozhodnou nyní sami občané pomocí hlasování přes aplikaci Munipolis i přes webovou stránku www.probudhradec.cz. Hlasování bude probíhat mezi 16. zářím a 20. říjnem,“ říká náměstek primátorky odpovědný za oblast IT a digitalizaci Pavel Vrbický. „Do hlasování se bude moci zapojit každý, kdo ve městě pracuje, studuje nebo bydlí a dosáhl věku 15 let,“ dodal.

Projekty jsou rozděleny do dvou kategorií. Pro malé jsou nachystány čtyři miliony korun a pro velké je vyčleněno šest milionů. V každé kategorii bude možné udělit pět kladných hlasů a dva záporné. Návrhy, které obdrží 33% negativních hlasů ze všech hlasů odevzdaných projektu, uskutečněny nebudou. Vítězné projekty, které budou známy už koncem října, budou zrealizovány do dvou let. Práce na některém z menších projektů by mohly být zahájeny ještě letos. Vybraný projekt musí být přístupný veřejnosti po většinu dne a bez finančních nákladů, musí být přínosný nejen pro město, ale i pro občany.

Čtyřmilionová částka vyčleněná na malé projekty se bude týkat těch, jejichž realizace, provoz a údržba na první rok by měla být v součtu minimálně 20 tisíc korun včetně DPH a neměla by přesáhnout částku 400 tisíc korun včetně DPH. Velké projekty, které zahrnují provoz a údržbu na první rok a jsou v součtu minimálně 400 tisíc korun včetně DPH a nepřesáhnou částku dva miliony korun včetně DPH, mají vyčleněno šest milionů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradecká sportoviště se dočkají oprav v součtu za 13 milionů

Přes léto vyrazili na řadu hradeckých sportovišť opraváři a řemeslníci. Opravy za více než 13 milionů korun včetně DPH zahrnují velké herní plochy, nová workoutová hřiště a zázemí pro fanoušky. Dělníci pracují také na opravě venkovního hřiště a sportovní podlahy na základní…
Čtěte více

Lidé chtějí Pro(budit) Hradec. Poslali 49 projektů

Lidé se zapojili do prvního ročníku projektu s názvem Pro(buď) Hradec. Město obdrželo 49 projektů, z toho 27 malých a 19 velkých, další tři projekty zatím ještě nebyly rozřazeny. Zřízení participatního rozočtu umožňuje veřejnosti uskutečnit projekty, které si lidé sami navrhnou.…
Čtěte více

Nové veřejné osvětlení v Hradci by mělo šetřit energii i oči

Ekologičnost, vysoká životnost a levnější provoz, takové jsou parametry nového osvětlení, které postupně v několika etapách vystřídá to stávající. Jako první, a to už začátkem června, se změny dočká tzv. velký okruh, osvětlení bude vyměněno po celé jeho délce. Radnici se navíc…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme