Možná řešení přestavby Benešovy třídy se rýsují

Tři možné návrhy možného budoucího fungování Benešovy třídy má v současné době k dispozici vedení hradeckého magistrátu. Prezentace, které byly radnici v minulých dnech předloženy, měly namodelovat varianty řešení problému značně zanedbané a nezadržitelně chátrající dominanty Moravského předměstí. Město sice každoročně investuje nemalé peníze do oprav Benešovky, ty však situaci příliš nezlepšují, ale spíše udržují v alespoň přijatelném stavu.
Návrhy řešení Benešovy třídy se od sebe v některých bodech liší. Všechny tři týmy architektů se však shodly na tom, že by se měla zbourat veškerá zákoutí, rampy, horní a dolní podchody apod. Shodují se též na rozšíření či zachování stávající kapacity parkování. "Jedni navrhují, že by se prostředek vybagroval a udělalo se tam parkování. Jiní počítají s odbouráním všech ramp, aby se tam vešlo ještě jedno stání, které by se následně zakrylo. A další by pod prostředkem udělali parkoviště, možná parkovací domy," uvedl hradecký primátor Otakar Divíšek.
Větší rozdíly v návrzích jsou například v pojetí prostřední části třídy, tam kde je dnes silnice. Jeden z návrhů prosazuje třídu uprostřed zastavět a postavit zde ještě jednu řadu garáží, domů apod. Jiný návrh představuje revitalizaci tak, že by se celá třída hlavně opravila, udělaly se nové fasády a zvětšil prostor parkování. Poslední z návrhů je pro řešení vše srovnat a udělat uprostřed obrovský park. Cena celé rekonstrukce není přesně vyčíslena, ale podle prvotních odhadů by se mohla pohybovat od 300 milionů korun až po dvě miliardy. Z komunikací by měly zbýt dvě jednosměrné silnice. Podle primátora větší část vedení města přiklání k řešení s parkem na povrchu a zbourání veškerých ramp a zákoutí okolo domů.
Týmy architektů budou nyní své návrhy ještě propracovávat. "Následně to musí projít klasicky radou a zastupitelstvem, kde se bude rozhodovat o tom, kterým směrem by se ne snad přestavba, ale regenerace Benešovy třídy měla ubírat," doplnil Divíšek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme