Štítky: | střední školy | studenti |

Model krávy za milion a až z Kanady pomáhá při výuce hradeckým studentům

Věrný model krávy pomáhá učit budoucí veterináře.
Věrný model krávy pomáhá učit budoucí veterináře. | autor: Královéhradecký kraj

Středoškoláci z hradecké veterinární školy nacvičují porod telete a dojení krávy na novém výukovém modelu. Kráva v životní velikosti včetně telete stála 1,3 milionu korun. Učební pomůcku vyrobila na zakázku veterinární univerzita v Kanadě. Jedná se o první model vyrobený pro evropský trh.

„Model je opravdu jedinečný. Před dvěma lety škola obdržela od stejné kanadské univerzity model koně, na kterém středoškoláci nacvičují například vyšetření vnitřních orgánů koně, či odběr krve. Při  odborné výuce je totiž důležité co nevíce propojovat teorii s praxí. Těší mě, že díky krajské finanční pomoci budoucí veterináři využívají při studiu nejmodernější pomůcky. Absolventům se tak zvyšují šance na dobré uplatnění u zaměstnavatele, nebo své znalosti a dovednosti využijí při vysokoškolském studiu,“ říká náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za oblast školství.

Středoškoláci nacvičují na modelu porod telete a seznamují se tak s možnými porodními polohami. Narozené tele má pohyblivou kostru a váží přibližně 35 kilogramů. Model krávy také žákům umožňuje i nácvik ručního dojení.

Veterinární škola v Hradci Králové pořídila model s názvem 'Milionová modelka' za celkem 1,3 milionu korun. Na jeho zakoupení získala dotaci od ministerstva zemědělství a 185 tisíc korun  přispěl Královéhradecký kraj.

Střední odborná škola veterinární v Hradci Králové vyučuje čtyřletý maturitní obor veterinářství se zaměřením na veterinárního technika nebo veterinárního technika – laboranta připravuje žáky na zaměstnání ve veterinárním lékařství, živočišné výrobě. V letošním roce školu navštěvuje 377 středoškoláků. Sedmdesát procent absolventů každý rok úspěšně hlásí na veterinární vysoké školy do Brna či Prahy.

Kromě tradičních předmětů jako je biologie, chemie, matematika či fyzika si studenti během studia projdou i odbornými praxemi. Jednou z nich je dokonce i výroba sýrů ve školní sýrárně či masná výroba.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Z Pajkrovy flošny bude studentský klub. Město vybralo projektanty

V průběhu roku 2024 by Hradec Králové měl mít veškerou dokumentaci, kterou potřebuje pro výběr stavební firmy na rekonstrukci Pajkrovy flošny. Tuto část hradecké pevnosti z 18. století město plánuje ve spolupráci s vysokými školami přestavět na studentské centrum. Rada města…
Čtěte více

Dvě stovky studentů hradecké univerzity pomáhají dětem s online výukou

Sami mají distanční výuku, která je pro ně jistým nepohodlím, ale i tak pomáhají. Řeč je o dvou stovkách budoucích učitelů z Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové, kteří momentálně pomáhají dětem na základních školách s online výukou, informuje Český rozhlas Hradec…
Čtěte více

Za pomoc v době koronaviru si 119 studentů medicíny rozdělí dva miliony korun

Královéhradecký kraj vyplatí finanční odměny za bezmála milion korun mezi 119 mediků, kteří v době nouzového stavu dobrovolně pomáhali ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Finanční dar minulý týden schválila rada kraje. Další milion studentům vyplatí ministerstvo…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme