"Mluvícím" sirénám není v některých lokalitách rozumět

Situace posledních dnů, kdy kvůli zvýšeným hladinám vodních toků bylo v Hradci Králové nutné použít pro komunikaci s občany hlasové sirény, ukázala některé nedostatky ve varovném systému občanů. Naší redakcí došlo několik e-mailů upozorňujících na špatnou srozumitelnost textu v některých částech města.
"...Rozhlas, který v Hradci Králové máme, by v případě nebezpečí byl dost k ničemu, protože veškerá slova, která se z něho linou, nejsou vůbec rozumět...... Nejsem sama kdo si toho všiml a mám pocit, že by spousta lidí připojila a dosvědčila, že to je na nic, jen ta siréna je k rozeznání," napsala nám Tereza Kalhousová. Její stížnost přitom není ojedinělá. "...Nyní jak byla různá rozhlasová hlášení pouličním rozhlasem, tak jsme je doma vůbec neslyšeli, v případě otevřeného okna nebyla tato hlášení vůbec srozumitelná. Při velkém snažení jsme postřehli pouze stupeň, ale co dál, již srozumitelné nebylo...," dělila nám Lenka Špinarová žijící v těsné blízkosti Labe i Orlice.
Magistrát problémy se srozumitelností připouští. "O problémech se srozumitelností verbálních informací přenášených systémem hlasových sirén pochopitelně víme. Prověřujeme ho proto každou první středu v měsíci pravidelnými zkouškami, které ukazují, že systém funguje tak, jak má," sdělil našemu serveru tiskový mluvčí magistrátu Václav Svoboda. Podle něj je nutné si uvědomit několik skutečností, například fakt, že hlasové sirény jsou jen jedním z prostředků, kterými magistrát k informování obyvatel disponuje. "Zároveň s hlášením například informovali přímo v ohrožených oblastech městští strážníci, informace mohli občané získat na internetových stránkách města, na telefonní lince či e-mailu povodňové komise, kterou k tomu účelu město zřídilo, a v neposlední řadě také z veřejných sdělovacích prostředků," dodal mluvčí.
Magistrát se tak prozatím nedomnívá, že by bylo třeba investovat prostředky do vybudování městského rozhlasu, který by zajistil lepší srozumitelnost hlášení ve všech částech města. "I poslední zkušenosti ukazují, že jsme schopni občany informovat dostatečně," uzavřel Svoboda.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
4.4.2006 12:34
Špinarová Lenka (neregistrovaný)
Hlášení rozhlasu
Co se týká srozumitelnosti v případě zkoušek, tam je to trochu jinak. V případě sirén již člověk podvědomě ví, že se jedná o zkoušku sirén a pokud je to sděleno jenom slovy : „Zkouška sirén“, je to částečně srozumitelné a hlavně si to domyslíme. V případě delšího hlášení, kdy neznáme obsah, není možné zjistit, jaké zprávy jsou hlášeny. Zkoušky rozhlasu, respektive sirén, jsou již pravidelnou součástí našeho života a mám-li být upřímná, zkontroluji vždy akorát čas, zda-li je zhruba poledne a pak to již neposlouchám..

V případě nynějších povodňových hlášení jsem telefonovala kamarádce, aby mi hlášení „přetlumočila“, což jistě není nejoptimálnější řešení
4.4.2006 19:53
Adam HK (neregistrovaný)
Názor na CAS
Mám ten dojem, že CASky (elektronické sirény) má v HK na starosti HZS KHK - Odbor ochrany obyv. a plánování, ale financovány jsou z rozpočtu magistrátu, to asi joo noo..Slyšet moc nejsou:-( A když zafouká vítr na opačnou stranu nebo, když je člověk v domě, tak už vůbec nic. Ale zase jsou lepší, než ty slavné rotační, co byly dříve. Přeji hezký den:-)

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme