Místní poplatky se v Hradci letos měnit nebudou

Občané Hradce Králové zaplatí v roce 2011 za místní poplatky přibližně stejnou sumu peněz jako v loňském roce.A to ať už jde o místní poplatek ze psů, za užívání veřejného prostranství nebo o nejčastější platbu za komunální odpad.

Z pohledu občana je nejčastějším místním poplatkem platba za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Platí jej všechny osoby s trvalým pobytem ve městě Hradec Králové a vlastníci rekreačních staveb na území města a to do 25. dubna příslušného kalendářního roku. „Poplatek i na rok 2011 činí 500 Kč a je už na své maximální výši. U dětí od 7 do 14 let a vlastníků chat a chalup hradeckých občanů je sazba poloviční, tedy 250 Kč/rok. Zastupitelé v novém složení podpořili zachování věkové hranice 70 let pro poloviční sazbu poplatku za odpad. Senioři od 70 let platí jako v minulém roce 250 Kč ročně. Děti do 6 let jsou od poplatku osvobozené,“ uvedl vedoucí ekonomického odboru magistrátu Jindřich Frydrych
Do 25. dubna příslušného kalendářního roku by měl být uhrazen také poplatek za psa. Ten musí uhradit držitelé psů s trvalým pobytem v našem městě. „Základní sazba poplatku za prvního psa je ročně 1200 Kč. Za psa v rodinném domku, ve kterém je držitel psa přihlášen k trvalému pobytu, 300 Kč. U držitelů psů, kteří mají jediný zdroj příjmů z důchodu nebo pobírají sirotčí důchod, činí roční sazba 200 Kč. Za každého dalšího psa se sazba zvyšuje o 50%,“ dodal Frydrych.
Sazby poplatků jsou již několik let stabilní a představují poměrně významnou skupinu obecních příjmů. Místní poplatek je poplatek, jehož vybírání je specifickou pravomocí obce a jehož výnosy jsou příjmem obce. Výběr poplatků tvoří kolem 5 % daňových příjmů města.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme