Ministr Svoboda zahájil barokní festival na Kuksu

Navzdory vrtkavému počasí ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda ve čtvrtek v podvečer na terase Hospitálu v Kuksu slavnostně zahájil druhý ročník festivalu barokního divadla, opery a hudby "Theatrum KUKS 2004", nad jehož konáním převzal ministr Svoboda záštitu. Slavnostního zahájení se dále zúčastnil hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík a také přímý potomek zakladatele lázní, hospitálu i divadelní tradice v Kuksu hraběte Františka Antonína Sporcka Stephan Sweert-Sporck s manželkou Franziskou.
"Velmi si vážím a obdivuji úsilí organizátorů festivalu pokračovat v divadelní tradici, kterou na Kuksu založil hrabě Sporck a věřím, že to přispěje i k většímu věhlasu komplexu na Kuksu, který je právem nazýván barokní perlou," řekl Cyril Svoboda.  Ministr dále vyzdvihl nadšení, s jakým hlavní organizátor a odborník na barokní období Stanislav Bohadlo usiluje o navrácení kulturního dění na Kuks a u příležitosti slavnostního zahájení mu pak předal svou záštitu i pro příští ročník festivalu. Stefan Sweert-Sporck pak na závěr zahrál fanfáru na barokní parforsní roh a ministr Svoboda předal jeho manželce Franzisce Sweertové-Sporckové květiny.
Během své návštěvy na Kuksu si ministr Svoboda za erudovaného výkladu Stanislava Bohadla prohlédl sochy Matyáše Bernarda Brauna a vyslechl si také veršovaný "Popis lázní Kuks" v podání hradeckého divadelníka Zdeňka Vrágy.       
Pro návštěvníky festivalu je celkem připraveno na 62 akcí. Jedná se o premiéry divadelních a hudebních děl, přehlídku barokní mody či ukázky barokních tanců. Celý festival bude zakončen 29.8. slavnostní mší a vysvěcením kostela a hospitálu na Kuksu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme