Štítky: | Koruna | křižovatka Koruna |

Miniparčík s Galerií cti u Koruny by měl získat novou podobu

Galerie cti.
Galerie cti. | autor: sochyamesta.cz

Postory vedle okružní křižovatky Koruna by chtělo město přebudovat. Součástí tohoto prostoru je betonový monument zvaný Galerie cti. Samotná křižovatka zůstane nedotčená úpravami. Radnice chce nechat vypsat architektonickou soutěž, která by novému prostoru vtiskla konkrétní vzhled. Město zatím počítá s tím, že by Galerie cti zůstala, otázkou však zůstává, v jaké podobě. Informaci přináší web Hradecká drbna.

Z betonového monumentu tak může zůstat například jen torzo nebo některá z částí. „Prostor je doslova v dezolátním stavu. Rádi bychom ho oživili a dali novou podobu,“ řekl před novináři náměstek primátorky Adam Záruba. Podle jeho slov by mělo k vypsání architektonické soutěže dojít na začátku roku 2024. Ještě v tom roce by měla veřejnost znát vítěze a budoucí podobu prostranství.  

Dopravu na křižovatce Koruna radnice zatím řešit nebude. Koruna je diskutovaným místem především kvůli její funkčnosti a kapacitě, která současnou dopravu nezvládá. Ve špičkách se na Gočárově třídě tvoří dlouhé kolony, ve kterých řidič popojíždí prakticky krokem. Řada zastupitelů už v minulosti uvedla, že by mohlo pomoct její přebudování nebo dílčí úpravy. „Dle mého názoru, je nezbytným řešením průjezdnosti křižovatky Koruna její úprava, aby byl celý kruhový objezd dvouproudový a stejně tak až k němu byla dvouproudová v každém směru silnice na Gočárově třídě a nezužovala se těsně před okruhem do jednoho pruhu, jako nyní,“ uvádí pro Hradeckou Drbnu opoziční zastupitel Denis Doksanský.

Další opoziční zastupitel Ivan Picek má dokonce radikálnější názor. Podle jeho slov úpravy nepomůžou. „Zvýšení propustnosti by bylo možné dosáhnout asi jen zbouráním kruhového objezdu a návratem k původní, světly řízené křižovatce,“ uvedl pro Drbnu Picek.

Podle vedení radnice by tyto kroky byly příliš radikální a výrazně pomůže otevření jižní spojky, která ve městě dopravě uleví. Ta se už připravuje dlouhá léta a její dokončení je v nedohlednu. Do té doby by mohlo pomoct několik semaforů pro pěší.   „Dále můžeme zvážit různá řešení, jako jsou chodecké semafory, lépe koordinované přechody nebo jiná opatření pro pěší, která mohou vyváženým způsobem zlepšit plynulost provozu pro všechny jeho účastníky,“ uvedla pro Drbnu primátorka města Pavlína Springerová.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Budoucnost zchátralé Galerie cti u Koruny řeší vedení města

Galerie cti, kde kdysi na veřejnost shlížely fotografie hradeckých komunistů ani po více než třiceti letech od sametové revoluce nezmizela nebo nezměnila svůj vzhled. Nyní se o památníku naproti obchodnímu centru Aupark začíná mluvit. Památník možná zmizí úplně a nebo se z něj…
Čtěte více

Semafory pro chodce nebo využití ulice S. K. Neumana. Pomůže to zrychlit provoz u Koruny?

Řidiči, kteří v odpoledních hodinách projíždějí přes křižovatku Korunu, se musejí smířit s několikaminutovým zpožděním. Dlouhé kolony jsou v těchto místech kromě víkendů každý den. Zpoždění nabírají nejen řidiči osobních aut ale především vozy městské hromadné dopravy. Příčinou…
Čtěte více

Řidiče honila hlídka strážníků, došlo i na zbraně

Pozornost hlídky výjezdové skupiny městské policie upoutal řidič vozidla Honda, který nerespektoval zákaz vjezdu a velkou rychlostí vjel do pěší zóny na Riegrově náměstí. Strážníci se za autem rozjeli a chtěli řidiče zastavit. Ten nereagoval, naopak ještě zvýšil rychlost.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme