Miliardám z Evropské unie do hradecko-pardubické aglomerace dala ministerstva zelenou

| autor: hradeckralove.cz

Dopravní, stavební i vzdělávácí projekty za miliony korun. Pět ministerstev schválilo strategii integrované teritoriální innvestice (ITI). Pod složitým názvem se skrývají dotace z Evropské unie, které by měly v dalších čtyřech letech proudit do hradecko-pardubické aglomerace. Hradecká radnice už rozjíždí konkrétní projekty, jako například zajištění bezbariérovosti vybraných škol a nebo intelgientní dopravní systém. Konečné slovo k vyčlenění finančních prostředků na tyto projekty budou mít zastupitelé.

Inteligentní dopravní systém bude jednoznačně nejvýznamnějším projektem v rámci ITI pro město Hradec Králové. „Inteligentní dopravní systém by měl v budoucnu například usnadnit řidičům cestu přes město s využitím takzvané zelené vlny a při zachování plynulosti silničního provozu současně zvýhodňovat prostředky městské hromadné dopravy,“ říká Karel Vít, vedoucí magistrátního odboru strategického plánování a projektového řízení. Součástí systému by měly být nejen chytré semafory vytvářející zelenou vlnu podle intenzity dopravy nebo automaticky pouštějící záchranářské vozy, ale i kamery, meteorologická čidla, informační tabule a centrální dispečink se sběrem dat. Rozpoznají například kradená auta, propadlé průkazy o TK či pojistky

Modernější učebny i oprava muzea

„Projekty na zlepšování infrastruktury škol zahajují přípravu tvorbou studií a projektových dokumentací k jednotlivým školám města. Rada města na tuto přípravu vyčlenila 2,665 milionu korun. Předpokládáme, že většina těchto projektů se bude realizovat o době školních prázdnin v roce 2018. Jedná se konkrétně o investice do budov, tříd a jejich vybavení tak, aby byly vytvořeny lepší podmínky pro studium fyziky, matematiky a dalších předmětů polytechnického zaměření, IT, tedy úprava a vybavení laboratoří či například tabletové učebny. Spolu s tím patří k infrastruktuře zajištění plné bezbariérovosti,“ říká náměstek primátora Jindřich Vedlich. Přesto, že město za uplynulých pět let do rekonstrukcí škol investovalo už více než čtvrt miliardy korun, na řadu by nyní mělo přijít zkvalitnění výuky, a to zejména v oblasti polytechnického vzdělávání. V majetku města je i budova Muzea východních Čech, s jejíž revitalizací město rovněž v rámci ITI počítá.

Za peníze z unie více trolejbusů

Také dopravní podnik usiluje v rámci strategie ITI o získání dotace na rozšíření trolejbusových tratí, včetně nákupu trolejbusů. Připravují se i záměry pro bezpečnější nemotorovou dopravu. 

Jedním z dalších realizovaných projektů v ITI s největší pravděpodobností bude stavba dvou etap komunikace s pracovním názvem Stezka mechu a perníku. Cyklotrasa mezi Hradcem a Pardubicemi už v příštím roce začne růst mezi Němčicemi a Dřítčí i Hradcem Králové a Vysokou nad Labem. ITI z velké části pomůže zaplatit rovněž lávku přes Labe u zóny Aldis, kde postaví své regionální sídlo s až tisícem pracovních míst banka ČSOB.

 

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme