Štítky: | Městské lesy | Cyklo |

Městské lesy mají svou digitální mapu: lidé mohou plánovat, kde si dají svačinu nebo opraví kolo

Nové mapy městských lesů kolem Hradce Králové | Zdroj: mapserver.mmhk.cz
Nové mapy městských lesů kolem Hradce Králové | Zdroj: mapserver.mmhk.cz

Kudy nejrychleji k ohništi, kterou cestu vybrat pro cyklovýlet nebo pro vyjížďku na koních, či kde se občerstvit v městských lesích, pokud jsou výletníci na in-line bruslích?

To a mnohem více nově nabízí přehledná mapa na webu města, se kterou mohou všichni pohodlně pracovat odkudkoliv, v budoucnu i prostřednictvím chytrých mobilních telefonů. 

Mapa příměstských lesů doplňuje už existující řadu map, kterou mohou obyvatelé Hradce Králové a jeho okolí využívat prostřednictvím městského webu. Několik let existuje město ve 3D zobrazení, lidé mohou navštívit historické mapy města anebo se mohou podívat na přehled volnočasových sportovních aktivit. Celkem je takových map k dispozici více než dvacet.

Odkaz na nově spuštěnou mapu Hradec Králové | Městské lesy | Turistika, cyklotrasy, sport

Nová mapa městských lesů kolem Hradce Králové vznikla především proto, že orientace v lesích nemusí být pro každého jednoduchá. „Zaznamenáváme připomínky od návštěvníků lesů, že občas ztratí orientaci, proto jsme se rozhodli v následujícím období instalovat k jednotlivým lesním čtvercům patníky s čísly, pomocí kterých se orientace usnadní. S nákupem a umístěním nám pomůže dotace z Evropské unie,“ vysvětlil ředitel městských lesů Milan Zerzán zlepšení, které bude zanedlouho rovněž součástí nově spuštěné mapy.

Magistrát hodlá ve vylepšování již existujících map pokračovat. „Snažíme se udržovat všechny mapy aktuální a funkční. Příprava této mapové vrstvy vznikala cca 3 měsíce a určitě s sebou ponese i odstraňování drobných závad ve zkušebním provozu,“ řekl po spuštění nové mapy její hlavní tvůrce a správce GIS Pavel Struha.

Městské lesy jsou pro mnohé obyvatele součástí města, kterou využívají ke svým aktivitám a trávení volného času, i z tohoto důvodu město plánuje přístup k nové mapě také z chytrých telefonů.

Mapa je publikována v novém publikačním webovém prostředí ArcGIS Server a obsahuje základní turistické prvky – značené turistické trasy, cyklostezky a cyklotrasy, napojené na celostátní síť, dále lokální naučné stezky, trasy pro vozíčkáře, běžkaře, in-line bruslaře a hippotrasu. Jsou zde vyznačena například i místa, kde lze opravit kolo, nebo si opéci špekáčky, aniž by byl ohněm ohrožen okolní les.

Městské lesy protíná tzv. zelený okruh – cyklistická a pěší trasa, která návštěvníky informuje o funkcích lesa a jeho prospěšném vlivu. Děti je možné nalákat na planetární naučnou nebo pohádkovou stezku. Mapa navazuje na její tiskovou předlohu, která byla vydána předloni. 

Zdroj: Magistrát města Hradec Králové

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme