Štítky: | Městské lesy |

Městské lesy budují novou stezku a plánují rozšířit obory se zvěří

Hradecké městské lesy plánují řadu novinek
Hradecké městské lesy plánují řadu novinek | autor: hradeckralove.cz

V městských lesích to žije čilým ruchem i během podzimu. Lesníci navíc slibují spoustu dalších novinek. V těchto dnech se například pustili do stavby odpadové stezky u rytířského hradiště, v plánu je vznik dvou nových tůní, ve kterých se usadí vzácný druh vážky. Pokračovat bude také výstavba obor pro další zvěř. A to není zdaleka všechno. Co dalšího se v lesích chystá a co už se během letošního roku podařilo, se dočtete v našem článku.

Odpadová stezka přiblíží, jak se v lese rozkládá nepořádek

Asfaltový lesní okruh slouží lidem i mimo hlavní sezonu. Během letních měsíců se po něm proháněli cyklisté, bruslaři i pěší, pravidelně tu také projížděl turistický vláček dopravního podniku se seniory. Zasportovat si v lese mohou lidé i nyní – lesníci ho totiž pravidelně udržují. „S údržbou nově vzniklého lesního okruhu pomáhají stroje technických služeb. Přestože je okruh vybudován v lese a padá na něj listí a další nečistoty, tak se ho ve spolupráci s technickými službami snažíme průběžně udržovat v takovém stavu, aby zůstal pro bruslaře, cyklisty i pěší dobře použitelný,“ říká ředitel Městských lesů Hradce Králové Milan Zerzán.

Nově by návštěvníky mohly do lesů lákat další „atrakce“. U rytířského hradiště například v těchto dnech vzniká odpadová stezka. Ta podle lesníků jasnou formou ilustruje, jak dlouho se různé druhy odpadu v přírodních podmínkách rozkládají, a ukazujeme dětem, že odpad do lesa nepatří. V lese také vzniknou dvě nové tůně na bývalé letecké střelnici pro vážku jasnoskvrnnou, časem by mohly přibýt i další vodní plochy. „Tato lokalita je v současnosti navržena na zařazení mezi evropsky významné lokality z důvodu nálezu právě této vážky. Městská společnost na tento účel získala dotaci od ministerstva životního prostředí ve výši 97 tisíc korun,“ uvedla mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. Lesníci rovněž pracují na správě svého majetku. „Zahájili jsme například opravu rybníka Cikán, která vyjde podle předpokladů na čtyři miliony korun. Máme novou pásovou pilu, na které řežeme dříví pro potřeby své i veřejnosti, vyrábíme si zde kolíky ke stromům, prodáváme štěpku a kůru a příjmy z podobných činností zase vracíme zpět do lesů,“ popisuje Milan Zerzán.

Selátka už našla nové domovy, další vyvedou divočáci na jaře

Podnik do budoucna plánuje také dál rozvíjet spolupráci se skauty. Pokračovat bude i práce lesního pedagoga, který se už zhruba rok stará o děti v lese. V neposlední řadě by se v hradeckých městských lesích měly aktualizovat popisné tabule přírodních památek a rybníků. V plánu je také rozšíření výstavby obor se zvěří. V jedné z nich žije oblíbená rodinka divočáků – bachyně Pepina a kanec Bob, kteří na jaře vyvedli selátka. Všechna z nich už našla nové domovy. „Přestěhováno bylo i poslední dubnové selátko Pepiny a Boba. Kňourek našel domov v soukromém chovu v Pěčíně, kde na něho čekaly dvě bachyňky,“ uvedla Aneta Bůžková z městských lesů. Nedaleko diváčáků se nedávno usídlila rodina daňků, chov se nyní rozšířil o tříletého samce.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme