Městská policie: cyklista i bruslař musí dodržovat pravidla

Ilustrační foto z akce LifeInLine Tour 2013
Ilustrační foto z akce LifeInLine Tour 2013

Pravidla silničního provozu platí nejen pro řidiče aut, ale vztahují se také na chodce, cyklisty a bruslaře na in-line bruslích. Letos se Městská policie Hradec Králové stále více potýká se stížnostmi od chodců, kteří jsou nějakým způsobem ohrožováni buďto bezohledným či dokonce agresivním chováním cyklistů a bruslařů anebo rovnou porušením pravidel silničního provozu. 

Strážníci Městské policie Hradec Králové proto sepsali nejčastější prohřešky cyklistů i bruslařů. 

Nejčastější prohřešky cyklistů: pozor na alkohol a malou osvětlenost

  • jízda za snížené viditelnosti bez povinného osvětlení
  • jízda pod vlivem alkoholu
  • jízda po chodníku
  • porušení zákazu vjezdu cyklistů
  • jízda v protisměru v jednosměrné komunikaci
  • nepoužití cyklistické stezky, je-li v daném směru zřízena
  • nezastavení na červený světelný signál (jak na křižovatce, tak i na železničním přejezdu)
  • jízda bez ochranné přilby u osob mladších 18 let
  • upevňování jízdního kola k dopravním značkám a zařízením (zábradlí, svodidla)

In-line bruslař je v silničním provozu považován za chodce

Strážníci městské policie upozorňují, že bruslař je v rámci silničního provozu považován za chodce a podle toho se také musí na silnici anebo chodníku chovat.

  • bruslař by se měl pohybovat po chodnících, kde nesmí svou jízdou ohrozit ostatní chodce
  • tam kde chodník není, nebo je neschůdný, využije pro jízdu levé krajnice či levého okraje vozovky
  • bruslaři by si pro kondiční nebo závodní jízdu měli vybrali vhodné lokality: sloučené stezky pro chodce a cyklisty, zpevněné lesní cesty (například Hradečnice), či komunikace s malým pohybem motorových vozidel
  • především kondiční bruslaři (začátečníci) ohrožují svou nejistou jízdou na bruslích sebe a ostatní účastníky silničního provozu

Cyklisté, ale i bruslaři na in-line bruslích a chodci se při pohybu po pozemních komunikacích, včetně chodníků, mají povinnost řídit přesnými pravidly silničního provozu. "Strážníci městské policie Hradec Králové však během své služby zaznamenávají a následně řeší velké množství přestupků, které spáchají právě tito účastníci provozu, jež si pravidla často překrucují pro svou osobní potřebu," popisuje Eva Čížková, tisková mluvčí Městské policie Hradec Králové.

Podle informací z Městské policie Hradec Králové, řešili strážníci v minulém roce 1314 přestupků, které učinili cyklisté. "Po prověření, zda se nejedná o opakované protiprávní jednání, cyklista může odjet i s domluvou. V případě, že se jedná o další porušení, nebo byl přestupek závažný, uloží se pokuta," upřesňuje mluvčí Čížková.

Uložené blokové pokuty neukázněným cyklistům se jenom vloni vyšplhaly na částku 105 200 korun. "Za letošní půlrok to je 400 zjištěných přestupků cyklistů, s pokutami ve výši 28 400 korun," doplnila Eva Čížková.

Zdroj: Městská policie a Magistrát města Hradec Králové

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
3.7.2013 12:46
Fautfinfer (neregistrovaný)
Chodci
Měla by se sem dát i pravidla pro chodce, kteří ve velké míře sami nevědí jak se mají chovat a jaká mají dodržovat pravidla.
3.7.2013 13:02
Jirka (neregistrovaný)
RE: Chodci
Přesně tak! Včera v noci jsem jel před lékařskou fakultou a i přesto, že tam je chodník, šel nějakej magor neosvětlenej po silnici. Stačil krok vlevo a byl na chodníku. Pán byl asi kočka se 7. (9.?) životy?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

V Africe budou děti jezdit na kolech z Hradce

Hradec Králové se v září loňského roku připojil k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí lidí, Univerzity Hradec Králové i dalších partnerů se podařilo doposud nasbírat 208 jízdních kol, která budou v následujících měsících odeslána do africké Gambie. Zájem veřejnosti byl v této…
Čtěte více

Hradec bude mít novou cyklověž. Odkdy ji budou moci cyklisté využívat a kde bude stát?

Hradeckým cyklistům začne brzy sloužit moderní parkovací dům pro kola neboli cyklověž. Radnice jej plánuje umístit v Malšovické ulici v bezprostřední blízkosti letního koupaliště Flošna naproti fotbalovému stadionu. Vzniknout má v rámci iniciativy na podporu cyklodopravy a je…
Čtěte více

Přes Portál Bezpečí se strážníci mohou na volajícího napojit přes video

Hradecké městské policii bude v práci od 1. února pomáhat nová aplikace Portál Bezpečí. Díky ní se budou moci operační důstojníci při telefonickém hovoru na lince 156 spojit s volajícím přes video, chat a zajistit i jeho lokalizaci. Pro spuštění všech těchto funkcí bude volající…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme