Městská karta slaví jubileum. Je jí už deset let

Karty v Hradci využívá více než 75 tisíc lidí
Karty v Hradci využívá více než 75 tisíc lidí | autor: DpmHK

Kouzelná plastová kartička, která v sobě skrývá vstupenku na koupaliště, průkazku do knihovny, lístek na MHD a skibus i elektronickou peněženku funguje v Hradci Králové už rovných deset let. Městských karet za tu dobu bylo vydáno už více než 150 tisíc. Jak se karta vyvíjela, kolik jich je v oběhu, kdo nejčastěji je využívá a kde ji seženete, se dočtete v našem článku.

Hradecká městská karta slaví desáté narozeniny. „Zavedení elektronického odbavovacího systému znamenalo v roce 2006 velmi rozsáhlou změnu v provozu hradecké MHD. Bylo nutné osadit všech 134 vozů kabeláží, palubními počítači, vozovými čtečkami a GPS moduly, vše odladit nejdříve v laboratorních podmínkách, pak v ostrém provozu. To vše probíhalo bez přerušení běžného provozu. Investice do této změny činila 17 milionů korun,“ vzpomíná na tehdejší novinku vedoucí marketingu dopravního podniku František Meduna.

Karta se od svého vzniku dále vyvíjela. „Od května 2010 ji lze využívat také v areálu koupaliště Flošna i ve wellness studiu Flošna, od června 2013 lze kartu využít v městských lázních na Eliščině nábřeží. Lze ji použít také k identifikaci čtenáře v půjčovnách Knihovny města Hradce Králové, kde je automatizovaný výpůjční protokol, klient ji může používat jako čtenářský průkaz i do Studijní a vědecké knihovny,“ potvrzuje František Meduna. A například od loňského března je možné ji dobíjet on-line přes internet, což zatím využilo více než 20 tisíc zájemců a utratilo tímto způsobem více než 5,5 milionů korun.

V současnosti kartu ve východočeské metropoli využívá 75 tisíc lidí, za deset let bylo karet vydáno už více než 150 tisíc. Počet aktivních nezlevněných karet je 31,5 tisíc, studentských 7,5 tisíce, u seniorů ve věku 65-70 let je jich v oběhu 5 tisíc, u seniorů nad 70 let dokonce 9,5 tisíce. Na kartu s časovou jízdenkou jezdí přes tisíc držitelů Janského plakety. Na všech typech karet je průměrně uloženo okolo osmi milionů korun. A kde si lze kartu pořídit? Buď v zákaznických centrech dopravního podniku, a nebo jednoduše přes internet. Za její aktivaci a vydání dáte 95 korun, pokud ji budete chtít vyrobit na počkání tak 150 korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Další řidiči hradecké MHD získalil ocenění v Jízdě bez nehod

Dnes proběhlo tradiční slavnostní vyhodnocení soutěže Jízda bez nehod, kdy v jeho rámci další řidiči královéhradecké MHD převzali z rukou dopravně technického ředitele Dopravího podniku města Hradce Králové Vladimíra Pejřila diplom a jednorázovou finanční odměnu za…
Čtěte více

Další řidiči hradecké MHD úspěšní v Jízdě bez nehod

Tři „milionáři“ přibyli v závěru letošního roku mezi řidiči MHD v královéhradeckém dopravním podniku. Jde o šoféry, kteří úspěšně brázdili ulice města 20 let bez zaviněné nehody. Dnes byli slavnostně oceněni za účasti vedení podniku i města.
Čtěte více

ZVEME: Zažít můžete Noc vědců, pohádkovou či hororovou bojovku v lesích

Kam vyrazit v Hradci o víkendu? Třeba do Dopravního podniku, který u příležitosti 95. výročí založení městské hromadné dopravy v Hradci Králové pořádá den otevřených dveří. Univerzita a další vědecké instituce lákají na Noc vědců. Vyrazit můžete do hradeckých lesů na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme