Město zvažuje prodej Vrbenského kasáren

Smělé plány města s objektem Vrbenského kasáren vystřídal záměr prodeje. Zatímco ještě loni sem radnice chtěla sestěhovat umělecké školy a městskou policii, nyní hledá bohatého investora. Objekt není v dobrém stavu a město na rozsáhlé opravy nemá peníze. Ty však zřejmě chybějí i investorům.

Hradečtí zastupitelé v úterý 26. ledna 2010 schválili vypsání soutěže. Její výherce by měl kasárny v blízkosti Adalu koupit a zrekonstruovat. Podle radnice by práce přišly na 100 až 200 milionů korun, které město nemá. Zájemci se ale zatím nehrnou. „Chceme najít silného investora. Je jasné, že kdyby nebyla krize, tak to bude jednodušší. Zatím o žádném zájemci nevíme,“ řekl Hradeckému deníku náměstek primátora Josef Malíř.
Rozhodující pro výběr nového majitele nemá být cena, ale kvalita. „Preferujeme kvalitu záměru před jednorázovým ziskem z prodeje,“ řekl Malíř Mladé frontě Dnes. Přísnější podmínky město nestanovilo, ale v budoucnu by v kasárnách nejradši vidělo zdravotní, školské nebo sociální zařízení. Záměr investora musí být v souladu s územním plánem. Pokud by zde například chtěl vybudovat byty, musel by žádat o změnu plánu.
Opozice sice přiznává, že investici do oprav si nyní město nemůže dovolit, s prodejem ale přesto nesouhlasí. „Není moudré se zbavovat takových nemovitostí. Rozpočet sice bude ještě pár let napjatý, ale ten dům nějakou dobu vydrží a časem by se peníze na rekonstrukci určitě našly,“ popsal Hradeckému deníku zastupitel za ČSSD Petr Luska.
Objekt Vrbenského kasáren získalo město zdarma od armády loni na podzim. Podobně tomu bylo už na konci osmdesátých let i se sousedními Gayerovými kasárnami, kde po městské tržnici nyní sídlí obchody, úřady nebo restaurace.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
29.1.2010 06:58
Honza (neregistrovaný)
Jak zo ze nema? Vzdyt museli tak dopre hospodarit, mely jsme penez jak slupek? Kde jsou? Nikde je nevidim, mozna na trech pochybnych projektech?...?? Ze by Atol, ODS, CSSD, Zeleni, Komousi, VPM a jini lhari, svine, korupcnici a podkorupcnici??? Vazeni kdo bude volit do jakychkoliv voleb strany ktere jsou nyni u moci, je proti vsem obcanum tohoto statu!!!!!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme