Město vypovědělo problematický nájem v bývalé "Ruské knize"

Město Hradec Králové ke včerejšku vypovědělo občanskému sdružení Civitas Per Populi nájem z nebytových prostor na rohu Gočárovy a Střelecké ulici, ve kterých dlouhá léta mohli občané Hradce Králové nakupovat zahraniční literaturu. Udělalo tak aspoň prozatimní tečku za mediálně sledovanou kauzou, která před loňskými komunálními volbami hýbala městem. Občanské sdružení tehdy získalo pronájem za 25 Kč/m2 ročně, což je cena méně než symbolická. Sdružení přitom zastupovala tehdejší radní za VPM Vladimíra Šilhánková.

Město původně požadovalo za pronájem minimálně 1500 Kč/m2/rok. Na nabídku se ozval jediný zájemce, občanské sdružení Civitas Per Populi, tenkrát zastoupené Vladimírou Šilhánkovou. Sdružení ošem nabídlo cenu pouze 25 Kč/m2/rok. Na veřejném otevírání obálek bylo následně konstatováno, že navrhovaná cena žadatele je nižší, než cena stanovená jako minimální a sdružení tudíž nesplnilo podmínky výběrového řízení. Přesto loni v květnu kolegium primátora rozhodlo o zveřejnění záměru pronajmou tyto nebytové prostory zmíněnému občanskému sdružení za nabídnutou cenu. Ve lhůtě pro podání připomínek přišly tři připomínky, které zpochybnily cenu 25 Kč/m2/rok a zároveň žádaly vypsat nové výběrové řízení. V červnu pak rada města projednala pronájem těchto nebytových prostor občanskému sdružení CIVITAS PER POPULI. Radním bylo sděleno, že v daném termínu jiná nabídka nepřišla a 22. června 2010 rada pronájem schválila.
Jak nás informovala tisková mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková, nové vedení města v rámci prověřování smluv v uplynulých týdnech shledalo, že jedna z došlých připomínek splňuje znaky cenové nabídky a rozhodlo se s ohledem na celou záležitost dát občanskému sdružení z prostor výpověď. Dnešního dne byl na úřední desce magistrátu vyvěšen záměr tyto prostory opět pronajmou, minimální cena činí opět 1500 Kč/m2/rok. Jde tedy o cenu 60x vyšší, než za jakou mělo sdružení prostory v pronájmu dosud. Podle našich zjištění je přitom i cena 1500 Kč cenou velmi nízkou. Jak například uvedl jednatel realitní kanceláře Nemo Ladislav Polák, jehož společnost se pronájmy komerčních prostor v Hradci Králové zabývá už bezmála 20 let, tržní cena za prostory na tak atraktivním místě bývá i několikanásobně vyšší. Fakt, že město nebylo schopno prostory za minimální cenu pronajmout, svědčí podle Poláka o tom, že se málo snaží. "Pokud to za ty peníze neumí pronajmout, ať osloví nějakou realitní kancelář, která by jim pronájem zařídila," dodal. Jeho slova podtrhuje i nabídka komerčních prostor k pronájmu od dalších realitních kanceláří přímo na stránkách tohoto webu. I pronájmy nebytových prostor v okrajových či méně frekventovaných částech města vycházejí podstatně dráž než minimální městem požadovaná cena.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme