Město vypíše tendr na projektanta fotbalového stadionu, aktivisté protestují

Hradecký stadion žádá rekonstrukci
Hradecký stadion žádá rekonstrukci | autor: Hradeckralove.cz

Radnice chce vyhlásit výběrové řízení na vypracování projektové dokumentace k fotbalovému stadionu v Malšovicích. Projekt ke stavbě za celkem 400 milionů korun má podle města vyjít na zhruba pět milionů korun. Podle aktivistů ze sdružení Kruh pro občanskou společnost je ale špatně studie, výběrové řízení i cena.

Cena, čas zpracování podkladů pro územní řízení a doba na celkové vypracování projektu. Taková jsou hlavní hodnotící kritéria výběrového řízení na projekt nového fotbalového stadionu. „Vítěz zpracuje kompletní projektovou dokumentaci pro územní řízení, stavební povolení i provedení stavby,“ uvedl pro Denik.cz náměstek primátora Jindřich Vedlich. Projektanti se přitom mají řídit studií architekta Tomáše Vymetálka a podklady z územního rozhodnutí z roku 2007 (více o studii čtěte zde). „Jedná se o naprosto nesourodé podklady, nejnovější studie architekta Vymetálka například bourá valy pod tribunami, naopak starší projekt je využívá. Město plánuje stavbu za 400 milionů bez nadsázky stylem pejsek a kočička vařili dort,“ kritizuje záměr radnice Aleš Dohnal ze spolku Kruh pro občanskou společnost. Aktivistům se nelíbí ani způsob výběru zhotovitele projektové dokumentace. „Nevybírá se nejkvalitnější projekt, kritériem tendru nejsou ani náklady na výstavbu či údržbu stadionu. Cílem je získat co nejlevněji a nejrychleji projektovou dokumentaci. Tento postup povede k nekvalitnímu projektu a to investici jako celek zákonitě prodraží,“ uvedl Dohnal.

Rekonstrukce „Lízátek“ se uskuteční v několika etapách tak, aby provoz stadionu nebyl zcela přerušen. Jako první má podle Deníku přijít na řadu dočasná úprava východní tribuny, aby splňovala kritéria fotbalové asociace. Pak se stavbaři budou moci vrhnout do západní tribuny, jejíž součástí je zázemí pro hráče, novináře i VIP návštěvníky. Po dostavbě západního hlediště vyrostou prostory za oběma brankami, tedy severní a jižní tribuna. Poslední etapou má být zbourání dočasně upravené východní tribuny a stavba nové. Stadion má podle projektu pojmout až  deset tisíc diváků. I postupná rekonstrukce je ale trnem v oku Kruhu pro občanskou společnost.  „Není jasné, jestli je to nutná úprava pro překlenutí doby projekce a výstavby nového stadionu nebo malá domů Radovanovi Novotnému z fotbalové asociace,“ uvedl Dohnal s tím, že Novotný je ve střetu zájmů.

Město chce také získat evropské peníze na výstavbu parkoviště.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
15.6.2015 11:33
Ales Dohnal (neregistrovaný)
Nepresnost v clanku
V clanku je nepresnost, za postupnou rekonstrukci jsme vzdy bojovali. Rozporujeme podivny vyber projektanta nulte etapy, ktera bude probihat letos v lete a mela zajistit, aby klub mohl i nadale hrat v Hradci nejvyssi soutez. Jedna se o docasnou upravu tribuny, ktera bude v dohledne dobe zbourana. Projektant docasne rekonstrukce je totiz clenem Komise pro stadiony FACR Radovan Novotny, o projektu jednal s autorem konceptu Vymetalkem jako zastupce FACR jeste nez byla predana mestu a zduraznoval jeho potrebnost (a to tam byly i momentalne zbytecnosti jako pusun hriste!), rada mesta ho posleze poverila jejim presnym zpracovanim, "namaluje to" a nakonec jako bafunar svazu svoji praci bude schvalovat....to je zkratka "divny". Je mozne, ze si pan Novotny vymyslel praci a obyvatele mu ji z dani zaplati.
15.6.2015 15:46
michal (neregistrovaný)
RE: Nepresnost v clanku
jak dlouho hodlate prodluzovat agonii s vystavbou stadionu? je to mysleno vazne nebo jako provokace vuci fanouskum klubu?
15.6.2015 16:35
Aleš Dohnal (neregistrovaný)
RE: Nepresnost v clanku
Agonie byla hlavně panáčkování před devolopmentem, na což jsme dlouhé roky upozorňovali, že je velkou chybou. Teď město absurdně nehledá u jednoho z největších investičních projektů za dlouhá desetiletí ten nejlepší projekt, spokojí se s tím, že to bude rychle a levně. Rychle a levně ale nemá být stavba ale jen projektová dokumentace! A to vše na základě protichůdných údajů, ty vizualizace z letošního jara jsou pouhou hrou, to není žádná konkretní studie stavby. Jedná se o pouhou studií proveditelnosti a ty obrázky jsou jen pro doplněný jakýsi bonus, jak by to možná mohlo vypadat. Architekt Vymetálek se nezajímal konkretní podobou stadionu, měl zjistit, jak na etapizaci, parkování apod.!
15.6.2015 16:44
Lukáš (neregistrovaný)
RE: Nepresnost v clanku
Pane Dohnal, kdo Vás platí, že pořád brzdíte přestavbu stadionu? Nemyslíte, že jste už napáchali dost škody? Považuji se za slušného člověku, ale na jednu stranu se divím, že Vám už někdo nedal dávno na držku ...
15.6.2015 17:23
Aleš Dohnal (neregistrovaný)
RE: Nepresnost v clanku
To jsou laskává slova, děkuji! Faktem ovšem je, že placeni developmentem byli tzv. fanoušci z kotle (taky btw chodím na fotbal, ale nemyslím si, že na něj patří dýmovnice nebo rasismus a že kvůli stadionu máme popřít tradici města a jeho urbanismus) a pomáhali osm let držet při životě absurdní Park Malšovice, kdyby aktivisty nebo odbornou veřejnost poslechli minimálně loni na jaře (a to nemluvím o těch letech předtím), už jsme s realizací stadionu dál. Teď ani nic nezdružujeme, jen upozorňujeme, že se město řítí do dalšího průšvihu. Sice je to daleko menší průšvih než Park Malšovice, průšvih to ale stále je. Tak velká stavba se má soutěžit v architektonické soutěži, ostatně město na to má i směrnici (zastupitelstvo ji obešlo).
15.6.2015 20:09
Lukáš (neregistrovaný)
RE: Nepresnost v clanku
Že nic nezdržujete?? To jste mě tedy pobavil:) Škoda, že jste tak vehementně za občany nebojoval při schvalování akcí AUPARK u Koruny nebo "rádoby"administrativní centrum u Milety (KAUFLAND!!).
15.6.2015 20:59
Aleš Dohnal (neregistrovaný)
RE: Nepresnost v clanku
Prohlášením, že stavba za 400 milionů se má vybírat v soutěži o návrh se stavba stadionu nezdrží ani o vteřinu. Naopak Park Malšovice ho zdržel o sedm, osm let, nejdříve se přes rok vyjednávalo o podmínkách a mazal med okolo úst, že ECE vstoupí majetkově do klubu a bude za stadion město nezaplatí ani 200 milonů, během let se to vyšplhalo na 400 a ze vstupu do klubu byl pouhý sponzoring. A poslední dva a půl roku developer vyloženě vodil město za nos, ultrast to stejně podporovali a tím stadion zdrželi.

Proti Kauflandu u Miletu samozřejmě bojuju, odvoláváme se proti stavebnímu povolení, rozporujeme územní rozhodnutí i brzy as i změnu územního plánu. AuPark je historie, to se rozhodovalo v době, kdy jsem byl na VŠ mimo Hradec. KOS se ale snažil prosadit, aby to byl multifunkční dům, bylo to tak i přislíbeno...výsledek vidíte.
15.6.2015 21:00
Aleš Dohnal (neregistrovaný)
RE: Nepresnost v clanku
Sorry za překlepy - píšu na mobilu cestou v MHD.
15.6.2015 21:15
Mirek Bednář (neregistrovaný)
RE: Nepresnost v clanku
Je to právě naopak! Kdybyste vy a další "aktivisté" nedělali užitečné idioty konkurenčnímu Auparku a Futuru, kterým šlo od začátku o zrušení Parku Malšovice, mohli jsme tu dávno mít stadion se zatahovací střechou, možná nejlepší v republice!!! A město by to navíc stále méně peněz!!!
15.6.2015 21:46
Aleš Dohnal (neregistrovaný)
RE: Nepresnost v clanku
Mýlíte, stadion spojený s Parkem Malšovice by bez všech doplňků typu podzemní parking, zatahovací střecha, zázemí pro celou řadu dalších sportů by vyšel na 400 milionů z rozpočtu města (s "doplňky" klidně možná i miliardu). Teď se plánuje srovnatelný stadion (kategorie III, možnost levného rozšíření o atletickou rovinku pod tribunou) za srovnatelné peníze. Vedlich dokonce neváhá tvrdit i levnější - 350 mil. Kč, navíc se dá zátěž rozložit do více let a možná získat i dotaci)

Futurum otvíralo před 15 lety, to jsem byl ještě na základce a obecně se občanská společnost v Česku teprve tvořila, nebyl pro ní pořádně ani právní rámec. Futurum bych do debaty fakt netahal. KOS vystupoval proti AuParku i proti Parku Malšovice, PM byl ale větší průšvih (kompletní popření územního plánu města, ty pozemky by vůbec neměly být zastavěny, dům bez parteru, kam všichni přijedou autem) a tím pádem i boj proti němu byl snažší, resp. aktivisté měli více zbraní. Naopak až přestana být Pražská a tato část Gočárovky přivaděč na dálnici, tak z hradeckých nákupáků bude AuPark nejsnesitelnější. Je blízko veškeré veřejné dopravy, nabízí rozsáhlý parking i rezidentům, má parter a stojí na pozemku, který se zkrátka měl zastavit klidně i obchodní plochou. Je velká škoda, že město nezvládlo tlačit developera, aby to byl multifunkční dům (velké procento z objektu administrativa nebo byty), jak na to KOS upozorňoval od začátků.
2.6.2016 14:18
jsf (neregistrovaný)
RE: Nepresnost v clanku
Největší neštěstí jsou tito ekoteroristi.Kdyby schválení výstavby nezdržovali,tak už stadion dávno stál.Teď už i Vaší vinou město chytá krávu za ocas.Jste škůdci,nevím kým placení.Jestliže nejste placení,pak si Vaše myšlenkové pochody nedovedu vysvětlit.
15.6.2015 16:22
Tomáš (neregistrovaný)
Stavby v HK
Je hezké, že město si někoho vybere podle rychlosti a ceny ale podle toho takyty stavby vypadají ale hlavní je, že se rekonstrukce "Lízátek" uskuteční v několika etapách, tak aby to nedopadlo jako rekonstrukce Benešovy třídy která je rozdělená taky na několik etap a prý to bude trvat 7 let? A je dost zajimavé, že obchodní centra viz. křižovatka u Koruny rostou jako houby po dešti a to je vše v pořádku. Město na veřejný stavby nemá stále peníze, tak kam pořád všechny mizej?
16.6.2015 09:23
Petr (neregistrovaný)
V HK byl skoro se vším problém. Vše musí být rychle a pak to dopadá jako tahanice se zimním stadionem, ISP parkovací systém, 4-5 let aféra s ECE atd. Jinde se dělá, ale v HK se jen mluví, vyhazují se miliony oknem za projekty a to je tak všechno. Bylo by určitě na místě, aby byl nový projekt stadionu kvalitní a dobře připravený, abychom nedopadli jako se spackanou Dukelskou třídou, kde je večer tma a pomalu se rozpadá.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme