Město tvoří mapu bezbariérového Hradce, pomáhá mu veřejnost

| autor: hradeckralove.cz

Už rok je na webu královéhradeckého magistrátu k dispozici interaktivní mapa s vyznačenými trasami pro vozíčkáře, nevidomé a neslyšící. Na tvorbě aplikace se společně s lidmi z magistrátu aktivně podílí hlavně samotní hendikepovaní a široká veřejnost, kteří posílají své poznatky. Kromě důležitých institucí a zdravotnických zařízení se tvůrci zaměřují i na zastávky MHD a přechody. Podle údajů z mapy je v této oblasti ve městě rozhodně hodně co zlepšovat.

Že pohyb po Hradci není pro hendikepované obyvatele procházka růžovým sadem, svědčí údaje na mapě Bezbariérový Hradec. Ta totiž označuje ulice, zastávky, přechody a hlavně důležité budovy ve městě třemi barvami jako na semaforu podle toho, jak jsou uzpůsobené pro pohyb osob se zdravotním postižením. Na jejích aktualizacích se už rok podílí lidé z řad široké veřejnosti. „Občané nás mohou informovat i nadále o konkrétních místech, kde hrozí největší rizika v pohybu po městě. Budeme rádi za informaci o tom, které objekty by lidé rádi navštívili, ale brání jim v tom právě různé bariéry. Uvítáme jakékoliv věcné připomínky na toto téma,“ říká Marek Šimůnek, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví magistrátu. Mapa se nezabývá jen problémy vozíčkářů, ale například i přechody a chodníky, které komplikují život nevidomým. Mapu využívají ale i matky s kočárky. „Mě samotné to přijde jako skvělý nápad, často je totiž opravdu těžké se do některých míst dostat,“ řekla Radka Fabiánová, která se po městě s dětským kočárkem denně pohybuje.

U důležitých institucí, jako je například fakultní nemocnice, najdou uživatelé interaktivní mapy i fotografie a podrobné údaje. „V textovém poli vedle fotografií jsou uvedeny podrobně rozměry dveří, počet schodišť a samozřejmě i standardně používané semaforové barvy,“ řekl jeden z autorů projektu Pavel Struha. Byť bylo mnoho připomínek od obyvatel zapracováno při opravách a rekonstrukcích, budování bezbariérových prostor má i svá úskalí. „Už v rámci drobných běžných úprav a oprav přechodů pro chodce se vše buduje tak, aby výsledný stav vyhovoval platné legislativě.  Ne každá silnice či chodník ve městě jsou však městské,“ upozornila tisková mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

Své náměty mohou lidé stále posílat a pomoci tak tvůrcům mapy rozšířit její databázi. E-mailová adresa zřízená pro tento účel, je .

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme