Město si na koupaliště vezme úvěr

Nové koupaliště, které by se mělo v Hradci Králové začít stavět již příští rok, bude stát přes půl miliardy korun a z velké části bude financováno z úvěru. Rozhodli o tom tento týden hradečtí zastupitelé, kteří schvalovali způsob financování dlouho očekávané stavby. Informuje o tom Hradecký deník.

Jak uvedl náměstek primátora Boris Herma, 90 milionů korun vydá město z rozpočtové rezervy, na dalších 435 milionů si magistrát hodlá vzít úvěr. "Zaplatíme ho výnosy z prodeje městského majetku, například pozemků pod křižovatkou Mileta nebo celé severní zóny,“ dodal Herman.
Model financování vyvolal mezi zastupiteli vášnivou diskuzi. "Mám studie, podle kterých by se takové koupaliště dalo postavit za 180 milionů korun,“ cituje Hradecký deník zastupitele za KSČM Lubomíra Štěpána, který dodává, že v součtu může koupaliště vyjít až na jednu miliardu. "Ano, koupaliště bude drahé, protože jsme vybrali největší variantu s celoročním provozem. Ale bláboly o 180 milionech jsou nesmysl. Tolik stojí jen technologie pro dvoutřetinový areál,“ kontroval náměstek primátora Josef Malíř, podle kterého ani úroky nepřesáhnou 120 milionů korun. Kritiku si však nové koupaliště vysloužilo i u normálních občanů. Řada z nich se domnívá, že areál nebude vzhledem ke kapacitě města dostatečně velký.
Hradečtí radní slibují koupaliště už desítky let. V současné době totiž nemá krajské město žádné oficiální koupaliště a lidé musejí dojíždět buď do Třebechovic, Pardubic nebo Lodína nebo využívat přírodní koupaliště v okolí města.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
15.8.2008 19:26
Diviš (neregistrovaný)
Než začnete něco stavět dojeďte se podívat do cihelny do Pardubic a stavte se v lázních v HK.
Chodím pravidelně 3x týdně do lázní v HK 50m bazén a není nikdy zcela obsazen .Ceny jsou zde celkem lidové.Hradec koupaliště potřebuje jenže předstva zimního provozu a jeho náklady předpokláda ceny úplně jiné než jsou stávající,takže s rozmyslem a žádná megalomanie.JDE O TO ABY LIDI- HRADEČACI MĚLI NA VSTUPNÉ.Je to jako s rekonstrukcí fotbalového stadionu.Nejde o sport a koupání ,ale o kšeft.Z takového rozpočtu,by mohlo být i dosti velké zpropitné pro schvalující projektu.S tím je přece ČR a i HK pověstny.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme